Assalammualaikum..
Aceceh..dah macam chef pulak Erin ni..Nak habaq pasai Petua Masakan lah kononnyer..
Okay..Erin suka baca then kongsi dengan U all..Orang cakap apa..Sharing is caring?? Hehe..Whatever lah kan..
Di sini Erin nak share 2 petua nak goreng cucur ni.. Sebenarnya ada beberapa lagi petua.. Tapi Erin just publish 2 je lah.. Sebab kemalasan.. Hehehe..
Cara Melembutkan Cucur
Selalunya cucur enak dimakan masa panas-panas kan.. Bila dah sejuk..eeuuu..udah tak sedap..So, untuk memberikan kesedapan terhadap cucur yang dah sejuk tu.. U all boleh ikut petua ni.. Bancuh adunan tepung dengan air suam dan goreng seperti biasa.. InsyaAllah cucur U all tu akan lembut selamanya..
Cara Rangupkan Cucur
Kalau buat cucur udang yang lemau mesti dak berapa enak kan.. Kalau yang rangup mesti lah makan tak ingat orang belakang.. Untuk meranggupkan cucur udang, cucur ikan bilis dan cucur jagung masukan sedikit minyak ke dalam bancuhan tepung..So, after goreng pasti rangup..Yumyumyummmy..
13 comments:
Saya pernah dengar juga petua yang diberikan ni.
Kak Erin dah guna teknik ni.. menjadi jugak lah.. sebab tu share di blog ni :-)
wow, master chef! kikiki :P
Ada gaya tak?? Hehehe...
nice sharing =) he3 bru tahu..bleh praktikkan ni..sblum ni kalau mkn sejuk2 mmg xsdp
oh mcm tu nak bagi cucur lembut dan empuk...info berguna ni terutamanya utk diri ini yang selalu buat cucur keras macam batu hahaha~
S.K.A - lepas ni.. bolehlah makan cucur yg sedap walaupun dah sejuk..
klore - lepas ni cucur awak dah tak keras lagi lah if ikut petua ni.. hehe
Assalamualaikum.
Erin..mak kita salu amalkan bancuh tepung dgn air suam tu.. memang lembut hasilnya nanti ^_^
waalaikummusalam lana.. betul tu.. Erin memang guna air suam.. pastu kacau adunan lama skit bagi sebati dan tepung betul2 hancur..
menarik tips ni kak. terima kasih kongsi :D
Ye ke menarik :-).. sama-sama dik..
Nyum nyum sedapnya cucur udang! :D
Tq sbb kongsi:)
Post a Comment