Assalammualaikum...Hey Guys..
Okay nak story kat U all apa yang Erin baca ni..
I know..ramai diantara kita memang suka makan buah-buahan kan..
Tambah-tambah U all ni yang boleh dikategorikan sebagai high taste gituu..
Setakat buah-buahan tempat ni U all tak pandang lah kan..(Hehehe..aku pun sama jer)
Tadi semasa dok baring-baring atas katil..Golek sana ..Golek sini..Sambil baca buku tentang makanan dan kesihtan..Tetiba terbaca satu info ni.. Mak ai.. Takut eden..Tajuknya BAHAN KIMIA TOKSIK DALAM BUAHAN IMPORT..Tu lah U all bangga sangatlah dengan Epal, Oren, Pear, Strawberry, Avocado, Lemon dan so on..Then U all tak tau..Buah-buahan itu telah disembur dengan pelbagai racun before dieksport ke sini..(Eksport tu maksud negara lain lah yang hantar buah-buah tu.. kang salah faham lak.. Bila sampai sini dinamakan buahan import lah..)
Okay-okay I taip sikit apa yang I baca ni yer..
Tahukah anda ceri disembur dengan racun makhluk perosak sehingga 7 kali sebelum dieksport? Lemon pula disembur, antara dengan 2,4-D (Komponen utama toksin yang digunakan untuk membersihkan hutan dalam Perang Vietnam) Haaa?? Betul ke ni...
Hakikatnya, apabila anda menjamah epal, oren , pisang, mangga dan buah-buahan lain yang kelihatan tiada cacat celanya, anda turut memakan sejumlah bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser..(Waaa...takutnya kena kanser)
Bahan-bahan kimia khusus, yang digelar pati penambah warna, juga mungkin digunakan untuk mewarnakan buah-buahan dan ia disembur atau direndam dalam pelbagai pencuci kimia untuk menghilangkan kotoran dan kulat.
Okay..Any way..if U all nak makan buah-buahan import ni.. make sure basuh sesucinya kulit buah tersebut then kupas kulit..Kulit jangan dimakan pulak yer..
Sekian
Okay..Any way..if U all nak makan buah-buahan import ni.. make sure basuh sesucinya kulit buah tersebut then kupas kulit..Kulit jangan dimakan pulak yer..
Sekian
No comments:
Post a Comment