Apakah gambarajah di atas? Apa dia?? Oh bawang putih...Ya benar, inilah bawang putih? Nak tahu tak yang bawang putih ni mengandungi 150 manfaat kepada kesihatan. Antaranya termasuklah mencegah pembentukan kolesterol, mengurangkan kerosakan hati akibat kadmium dan melindungi tubuh daripada serangan kanser.
Penyelidik mendedahkan allicin dalam bawang putih yang dihadamkan oleh tubuh menghasilkan asid sulfenik, kompaun yang bertindak balas pantas dengan radikal bebas berbanding mana-mana kompaun yang diketahui setakat ini . Ia adalah satu sebab, bawang putih disenaraikan sebagai sumber awek muda yang harus diambil.
Selain itu, bawang putih memiliki tiga kali ganda kuasa menentang jangkitan bakteria, virus dan kulat. Ia bukan efektif membunuh bakteria rintang antibiotik termasuk MRSA tetapi juga melawan serangan yis, virus dan parasit.
Bawang putih juga mampu meningkatkan pengaliran darah terutamanya ke bahagian jantung. Oleh yang demikian ia mampu mengurangkan risiko serangan jantung atau strok dan juga menentang pembentukan plak dalam arteri dan mencegah kolesterol daripada teroksida.
Kalau kena cara pengambilannya, bawang putih berupaya meningkatkan perlindungan terhadap kanser payudara, kolon, ovari, prostat dan esofagus. Dalam satu kajian, lebih kerap responden mengambil sayuran daripada keluarga allium, terutamanya bawang putih dan bawang, lebih rendah risiko mereka untuk diserang kanser.
Bukan itu saja, allicin dalam bawang putih juga berkuasa dalam membantu menurunkan berat badan, sebagaimana penemuan yang dilakukan ke atas tikus yang diberi diet kaya fruktosa -yang menyebabkan peningkatan berat badan pada manusia. Tikus yang diberi diet kaya fruktosa meningkat berat badan. Situasi sebaliknya berlakukepada tikus yang dibekalkan suplemen bawang putih.
Apakah cara terbaikuntuk mengambil bawang putih? Dalam kebanyakan kes, makanan daripada sumber asli merupakan cara terbaik daripada mengambil suplemen. Lazimnya, bawang putih perlu diketuk atau dicincang bagi meransangkan proses menukarkan allicin kepada bahan yang bermanfaat. Sebaik dipotong, bahan aktifnya akan hilang 'kuasa' dan hilang dalam tempoh sejam.
Jadi cara terbaik untuk mengambil bawang putih ialah makan seulas-ulas, dicincang atau diketuk, kemudian tunggu selama beberapa minit untuk membolehkan tindak balas berlaku sebelum menikmatinya.
(Majalah iSihat Feb 2012)
Penyelidik mendedahkan allicin dalam bawang putih yang dihadamkan oleh tubuh menghasilkan asid sulfenik, kompaun yang bertindak balas pantas dengan radikal bebas berbanding mana-mana kompaun yang diketahui setakat ini . Ia adalah satu sebab, bawang putih disenaraikan sebagai sumber awek muda yang harus diambil.
Selain itu, bawang putih memiliki tiga kali ganda kuasa menentang jangkitan bakteria, virus dan kulat. Ia bukan efektif membunuh bakteria rintang antibiotik termasuk MRSA tetapi juga melawan serangan yis, virus dan parasit.
Bawang putih juga mampu meningkatkan pengaliran darah terutamanya ke bahagian jantung. Oleh yang demikian ia mampu mengurangkan risiko serangan jantung atau strok dan juga menentang pembentukan plak dalam arteri dan mencegah kolesterol daripada teroksida.
Kalau kena cara pengambilannya, bawang putih berupaya meningkatkan perlindungan terhadap kanser payudara, kolon, ovari, prostat dan esofagus. Dalam satu kajian, lebih kerap responden mengambil sayuran daripada keluarga allium, terutamanya bawang putih dan bawang, lebih rendah risiko mereka untuk diserang kanser.
Bukan itu saja, allicin dalam bawang putih juga berkuasa dalam membantu menurunkan berat badan, sebagaimana penemuan yang dilakukan ke atas tikus yang diberi diet kaya fruktosa -yang menyebabkan peningkatan berat badan pada manusia. Tikus yang diberi diet kaya fruktosa meningkat berat badan. Situasi sebaliknya berlakukepada tikus yang dibekalkan suplemen bawang putih.
Apakah cara terbaikuntuk mengambil bawang putih? Dalam kebanyakan kes, makanan daripada sumber asli merupakan cara terbaik daripada mengambil suplemen. Lazimnya, bawang putih perlu diketuk atau dicincang bagi meransangkan proses menukarkan allicin kepada bahan yang bermanfaat. Sebaik dipotong, bahan aktifnya akan hilang 'kuasa' dan hilang dalam tempoh sejam.
Jadi cara terbaik untuk mengambil bawang putih ialah makan seulas-ulas, dicincang atau diketuk, kemudian tunggu selama beberapa minit untuk membolehkan tindak balas berlaku sebelum menikmatinya.
(Majalah iSihat Feb 2012)