My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 26 June 2010

Tawakal Kepada Allah S.W.T

Tawakal yang benar adalah menyerahkan suatu urusan kepada Allah s.w.t dan berpegang teguh kepada perintah.Bagi seorang insan yang berakal seharusnya pasrah kepada zat yang telah menjamin rezeki. Tawakal adalah sebahagian daripada iman. Konsep tawakal ini juga akan menghindari seseorang itu dari bergantung kepada manusia.

Jika kamu bertawakal kepada Allah s.w.t, beerti kamu telah menyimpan sejumlah kebaikan untuk dirimu di hari kiamat. Bahkan, jika kamu semakinkuat bertawakal kepada Allah s.w.t ,maka akan semakin teguh pula kamu dalam menghadapi godaan syaitan...

Allah s.w.t. berfirman :-

  1. "Barangsiapa beriman kepada Allah s.w.t , Dia tunjukkan hatinya." (al-Taaghabun : 11)
  2. "dan barangsiapa bertawakal kepada Allah s.w.t maka Dia akan mencukupinya," (ath-Thalaq : 3)
  3. "Jika kamu meminjamkan kepada Allah s.w.t pinjaman yang baik, nescaya Allah s.w.t melipatgandakan (balasannya) kepadamu.." (at-Taghabun : 17)
  4. "Barangsiapa yang ber[egang teguh kepada (agama) Allah s.w.t, maka sesungguhnya ia telah diberipetunjuk kepada jalan yang lurus." (Ali Imran : 10)
  5. "Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada Ku..." (al-Baqarah : 186)

Suatu Pengembaraan



Suatu pengembaraan diri mencari ilham ku hiasi halaman nurani ini
memberi suatu inspirasi untuk ku menujah ke suatu demensi
dan mengehayati seluruh alam ciptaan Nya yang Maha Agung....


Bersama Francis Light


Fery at Penang


The Lovely Lace
"Enter with a happy heart"

Wednesday, 23 June 2010

JaDi LaH wAniTa YaNg PaLiNg BaHaGiA..

Ini saya petik bab Kalung Kesepuluh dari buku "Jangan Bersedih Lagi, Jadilah Wanita
Paling Bahagia"...First sekali ada kata hikmat yang berbunyi seperti ini :-


JANGAN KAMU MERASA HINA DAN JANGAN PULA BERSEDIH HATI, PADA
perkara KAMULAH orang YANG BEROLEH KEMENANGAN....


Menerusi kalung kesepuluh iaitu
ANDA AKAN MENJADI WANITA YANG PALING ANGGUN DI DUNIA.

Semua kejadian, betapa pun parahnya
Pasti perhubungan langsung dengan kelapangan
dalam waktu yang terdekat


Anda, dengan kecantikan yang anda miliki, ternyata lebih cantik daripada
matahari. Dengan akhlak anda, anda lebih harum dari minyak wangi
dengan sikap' tawadhu' anda, anda lebih tinggi purnama.


Dan dengan cinta anda, anda lebih segar daripada rintik gerimis. Oleh itu,
peliharakah kecantikan anda dengan keimanan, keredhaan dengan kepuasan
dan kehormatan dengan hijab yang menutup aurat.


Ketahuilah bahawa perhiasanmu bukanlah emas atau perak, tetapi dua rakaat
menjelang subuh, dahagamu di tengah hari yang panaskerana puasa, derma
yang tersembunyi yang hanya diketahui oleh Allah, air mata taubat, sujud
panjang di atas hamparan sejadahdan malu kepada Allah ketika terdorong
bisikan nista dan ajakan syaitan..


Jadikanlah taqwa itu bak pakaian anda, nescaya anda akan menjadi wanita
yang tercantik di dunia meskipun pakaian anda tertampal. Jadikan rasa
malu itu sebagai baju kurung anda, nescaya anda akan menjadi wanita paling
anggun di dunia ini meskipun anda tidak berkasut.



Di setiap tempat, pasti anda temukan kegelapan dalam kehidupan
anda.Kewajipan anda hanyalah menyalakan lampu
atau lilin untuk menerangi
anda sendiri...
Berusahalah untuk jadi yang terbaik...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers