My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 14 March 2015

Happy Birthday To Me..!!

Assalammualaikum..

Hai you all you all sekelian..



The Best wishes to me for today is HAPPY BIRTDAY or SELAMAT HARI LAHIR.. or SANAH HELWAH..Oh noooo..!! Now i'm 31 years old.. Eh dah tua yer?? My life begin 30 you know.. Cewah yer lah tu..

Entri ni ditulis agak lewat kenapa? Mengapa? Ada sebabnya..Sebab apa.. Hehe.. sebab semalam tu Erin tidur awal.. Al maklumlah ke gym bersama my BFF.. So apa lagi dah letih..Maka tidurlah awal..

Hari ni genaplah umur Erin 31 tahun.. Bila bagi tahu umur.. Automatiknya you all mesti dapat agak Erin lahir tahun bila kan kan?

Seharian berjalan-jalan di Perlis.. Penat jugak lah..Apa pun terima kasih yang tak terhingga kepada Abah, Mama dan Adik sebab sudi meluangkan masa di hari jadi ku ini.. Sampai capek diriku jadinya..

Dan tak lupa juga Erin nak ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan dan saudara mara yang mengucapkan Happy Birthday kat Erin ni.. Sama ada melalui Facebook, wechat, whatsapp, beetalk dan juga mesej yang menggunakan kredit tu.. Hehe.. Terharu Erin bila you all wish birthday kat Erin.. Hampir menitiskan air mata ke'terharu'an tau..  

Dan terima kasih kepada my younger sister sebab sudi hadiahkan patung katak yang sungguh comel.. Eh umur 31 tahun pun still peluk anak patung? Yelah.. belum kahwin kan.. hahaha..(Ada kena mengena ke?)

Akhir kata.. Erin happy sangat-sangat hari ini.. Dan... Terima kasih juga kepada someone yang nun jauh di KL nuu.. Walaupun sibuk dengan latihan.. Sudi juga call Erin then wish birthday..

Erin amat menghargai orang-orang disekeliling Erin.. Tanpa you all semua.. Sunyilah hidupku..Sekian Wasalam.. 


Wednesday, 11 March 2015

Masalah Anak Dara Tua dan Anak Teruna Tua

Assalammualaikum..

Hai.. Selamat Malam..

Seperti yang dijanjikan.. Erin nak tulis juga entri tentang ini.. Walaupun diri ini belum terlajak tua.. Hehe.. Apa pun chill.. Kalau orang yang cakap Erin ni anak dara tua.. pun cakap lah.. Tak kisah pun.. Sebab jodoh itu ketentuan Allah Yang Maha Esa..

Tetapi buah mulut orang tu yang Erin hampir tak tahan.. Boleh ke tanya macam ni "Erin ni kenapa? Tak mau berkahwin kah?" Uish soalan apakah yang kamu semua ke utarakan ni? Cuba tanya lembu.. Dia pun cakap nak kahwin.. Haha.. Ada ke suruh tanya lembu pulak.. Hmm.. Ibaratkan sahaja..

Kenapa seseorang itu belum bertemu dengan jodohnya? Mungkin juga sebab kifarahnya.. Mungkin juga sikap atau kekilafannya.. Mungkin juga dia terlalu baik sehingga Allah belum pertemukan dia dengan jodohnya.. Mungkin juga disebabkan dia ada tanggungjawab terhadap ibu bapanya yang uzur atau sakit..Semuanya bersebab.. Dan ada juga yang jodohnya terlebih dahulu pergi mengadap Illahi..Allahualam..

Memang tak dinafikan soalan demi soalan akan diajukan.. Tetapi jawablah dengan berhemah supaya hati kita dan hati orang yang bertanya itu tidak terguris.. Jawab dengan senyuman jika ada yang bertanya 'bilakah kita akan berkahwin?' .. Bagi Erin jawapan yang simple.. "Saya akan berkahwin tahun hadapan.." Bila tiba tahun hadapan mereka bertanya lagi.. Erin akan jawab tahun hadapan.. Sehinggalah jodoh itu sampai.. Simple kan.. hati kita pun tak sakit.. hati orang lain pun tak sakit..

Masin mulut 44 kali cakap kahwin tahun hadapan.. Sekali jadi kenyataan..Alhamdulillah.. Maka bolehlah jemput jiran tetangga dan sahabat handai ke kenduri.. Hehehe

Akhir kata.. Setiap soalan ada jawapan.. Kalau nak jawapan yang pasti.. Semuanya bergantung kepada Allah SWT.. DIA Maha Mengetahui.. 

Sekian.. Wasalam @_^

Salahkah Pegang Status Duda atau Janda?

Assalammualaikum..

Hai Selamat Pagi to My Readers..

Duda atau Janda.. Sememangnya bukan sesuatu yang diminta.. Semua orang mengharapkan kebahagiaan di dalam sesebuah rumah tangga Tetapi mungkin takdir sudah begitu..Dan tidak dapat dielakkan lagi.. Erin bila dengar je cerita kawan-kawan yang ada tille 'D' or 'J' terus jadi seram nak berkahwin..Bila tanya.. Macam-macam masalah mereka adukan.. sama ada kesalahan itu berpunca daripada suami atau isteri.. Tapi yang peliknya.. bila si D atau si J ni berkahwin lain boleh kekal sehingga ke akhir hayat pulak.. 

Tetapi kalau seseorang tu berkahwin kemudian cerai.. Dan berkahwin lagi kemudian cerai lagi.. Mungkin kesalahan itu berpunca daripada diri dia sendiri atau pun.. Dia masih belum berjumpa dengan jodoh sejatinya lagi.. Tapi kasihan kerana dalam mencari kebahagiaan diri sentiasa di tandang kecewa.

Bila pegang status D or J.. Masyarat mula memandang serong.. Pernah kawan Erin bujang teruna tetapi dia terpikat dengan seorang J ni ibu kepada 2 orang anak.. Dia cerita kepada rakan-rakannya yang dia ingin mengahwini Janda tersebut.. Lalu pelbagai persepsi dan andaian negatif  telah dilontarkan kepada dia.. Dia hampir buntu.. Kerana kesan-kesan negatif di masa hadapan.. Bagaimana penerimaan keluarganya pula.. Apa yang akan dikata? Bujang teruna ingin kahwini janda.. Seperti tiada perempuan yang masih belum berkahwin untuk dijadikan isteri?

Persoalannya.. Mengikut kepada peredaran zaman dan juga ststus kita sebagai Hamba Allah.. Layakkah kita menghina mereka seumpama itu? Mungkin mereka memegang status itu sekarang.. Tetapi masa depan kita..Kita belum tahu..

Tak kisahlah janda atau duda.. Mereka juga manusia.. Mereka juga seperti kita yang memerlukan kasih sayang.. Dah tak ada sefahaman dalam rumah tangga.. Maka jalan yang terbaik adalah bercerai.. Memang perceraian itu perkara halal yang paling dibenci oleh Allah SWT.. Tetapi dari terus menanggung derita dan sengsara.. Dibeban lagi dengan dosa.. Maka cara terbaik adalah bercerai..

Next Entri Erin cerita pula tentang status ANAK DARA TUA atau ANAK TERUNA TUA.. 

Thanks sebab sudi baca apa yang Erin tulis ni..
Kita sama-sama berkongsi cerita dan pendapat...

Sekian..Wasalam

Tuesday, 10 March 2015

Ooh... Apa? Soal Jodoh?

Assalammualaikum..

Hai semua.. Selamat petang.. 

Soal jodoh? Siapa cakap Erin tak fikir.. Always lah fikir.. Lagi-lagi dah capai umur 30-an ni kan.. Tapi apa kan daya.. Soal jodoh ni kita bukan boleh paksa.. Hanya mampu berdoa saja.. Yang datang temani sekejap saja dan pergi.. Tak tahu dimanakah salah Erin..? Apa dan kenapa..? Soalan yang famous Amous mengelilingi mindaku.. Cewah.. 

Apa pun Erin tak nak la nampak sangat kecewanya.. Sebab Erin tahu.. Kawan-kawan yang dah berumah tangga.. Tak semestinya bahagia.. Ada yang buat-buat bahagia.. Tapi ombak dan badai sentiasa mengelilingi mereka juga.. Yerlah alam perkahwinan dugaannya lagi dasyat.. Kena bersedia dari segi mental dan fizikal.. Senang dapat pahala dan senang dapat dosa.. Dugaan dan ujian ada dimana-mana..

So kesimpulannya.. Erin pun tak tahu diri ini sudah bersedia ke tak untuk terima jodoh.. Kalau dah sampai masanya.. Erin terima dengan redha siapa pun jodoh Erin tu.. Erin akan cuba jaga rumah yang bertangga tu dengan baik.. InsyaAllah.. Akhir kata.. Apa pun yang terjadi LIFE MUST BE GO ON.. Erin tak setuju lah kepada yang putus cinta tu sampai membunuh diri dan membunuh orang lain.. Sebab dalam hidup ni.. Kita perlu mencintai orang yang menyayangi kita sahaja.. Orang yang tak sayang kita.. kita ignore je lah.. Harus ingat.. CINTA ITU TIDAK BOLEH DIPAKSA...Sekian Wasalam.. ^_@

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers