My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Friday, 17 October 2014

Oh Langkawi Island.. Aku Suka (Island Hopping & Snockeling)

Assalammualaikum..

Eh macam lama je Erin tak tulis entri di blog ni kan..?
Nak kata Erin ni terlalu sibuk tu..Tak lah sangat..May be malas nak tulis kot..
Okay lah.. Baru-baru ni Erin dan family pergi ke Langkawi..
Alah pulau yang cantik di Kedah ni.,..
Percutian kami kali ni sangat-sangat puas hati.. Kalau ada rezeki, rasa nak terjah lagi ke Langkawi..
Kami di sana selama 4 hari.. Wow lama jugak tu.. Itu pun masih terasa tak cukup hari.. Hehehe..

Kami bertolak dari jeti Kuala Kedah pada pukul 8.30 pagi.. Sampai di Jeti Langkawi pada pukul 10.30 pagi.. Dua jam atas ferri.. Sesampainya di sana, terus sewa kereta dan check in hotel di area Pantai Chenang


Pukul 2 petang, kami dah bersiap-siap untuk ke Island Hopping.. Best giler dapat naik speedboat keliling Pulau-Pulau yang ada di sekitar Pulau Langkawi.. First, Kami dibawa ke Pulau Tasik Dayang Bunting. Di Pulau tu Erin dan adik sempat naik sampan itik.. Hehe


Adik Erra dengan peace nya.. Hehe..


Ayuhlah kayuh..Then kayuh lagi..Sampai penat dah kaki ni..Nak tahu sewa sampan itik ni berapa bayarannya? RM30 untuk 30 minit... Hmm.. Mahal jugak lah..Tapi dah adik nak naik.. I teman je lah.. Hehe


Eh bergaya kejap dekat sampan itik ni after penat berkayuh keliling tasik..


Ini my parent.. Ehem..Ehem.. Hehe



Peace yoo.. I dengan mama..On the way ke tasik..Picture ni siapa yang snap?? Eeerr..Abah I lah yang snapkan..


Eh.. Tak perasan plak abah snap picture I tengah dok ambil gambar guna phone


Eksyen kejap sebelum ke destinasi seterusnya..


Okay.. Bye bye Pulau Tasik Dayang Bunting..Kemudian kami di bawa tengok helang dan seterusnya ke Pulau Beras Basah.. Di Pulau Beras Basah..Boleh snockeling jugak..Best tau..


Okay.. Ini pula aktiviti hari kedua..Apa lagi beb.. Snockeling lah..Kami ambil pakej yang Langkawi Coral.. Harga RM295 seorang..Dari Jeti Kuah.. Kami bergerak ke Langkawi Coral yang terletak berhampiran Pulau Payar.. Best giler snockeling di atas pelantar Langkawi Coral ni..Kami sampai di pelantar tersebut pada pukul 10 pagi dan berakhir pada jam 3 petang.. 


Hoi ikan.. Aku datang melawat mu ni.. Comel tak I berenang..Ada rupa macam ikan jugak tak?? Hahaha..


Bersama mama.. Kami meneroka hidupan laut.. Nak ambil pakej skuba mahal sangat.. Pakej snockeling macam ni pun dah kira okay sangat-sangat kan..


Bukan setakat berenang di pelantar saja..Kami dibawa dengan speedboat ke pesisir pantai Pulau Payar untuk snockeling di situ pula dan diberi masa 1 jam..Habislah hitam kulit ku asyik snockeling saja..Apa pun best sangat-sangat..

Baki 2 hari lagi di Langkawi.. Erin buat apa yer?? Okay.. The next entry will be coming soon.. Stay tune.. Ahak... !! @_^





Sunday, 12 October 2014

Semakin kata TAK, Semakin Rasa SAYANG

Assalammualaikum..

Hai you all.. Semoga kita memperolehi barakah dari Allah SWT..


Bila kecewa.. Kita rasa sedih sangat.. Kita cuba untuk kuat..Bila kita menyayangi seseorang macam ni lah jadinya.. Cinta itu unik bukan.. Walaupun kita cuba menafikan.. Tetapi kita tak boleh.. Oleh itu janganlah cuba menipu diri kita apabila kita terlalu sayangkan seseorang..

P/S : Jangan lupa baca entri ini juga yer TIPS KETENANGAN HATI

Tips Ketenangan Hati

Assalammualaikum..

Hai you all.. Erin harap you all berada dalam keadaan sihat walafiat..



Dalam kehidupan ini..Kita tak lepas dari masalah yang bertimpa-timpa..Kadang kala kita dalam dilema..Dalam kesedihan... Apa pun yang terjadi sentiasalah berkata "LA TAHZAN INNAALLAH MAA ANA" Maksudnya "JANGAN BERSEDIH KERANA ALLAH SENTIASA BERADA DENGAN SAYA"

Janganlah kita menyalahkan sesiapa dan jugak takdir.. Memang begitu perjalanan kita di dunia ini.. Mana tau dengan cekalnya hati kita.. Allah SWT beri kita pahala yang banyak.. Nanti dapat masuk syurga jika timbangan neraca tu lebih di bahagian pahala..Apa pun InnaAllah Maa Ana.Kesatlah air matamu.. Tersenyumlah walaupun kadang kala kesediahan itu datang kepadamu..Bak kata orang setelah hujan ada pelangi yang cantik..Yang penting sentiasa ingat Allah..

1. Jangan tinggal solat 5 waktu
Solatlah..kerana ia memang wajib pun kepada kita sebagai hamba Allah SWT. Solat itu memberi ketenangan.. Dengan solat mendekatkan kita dengan Allah SWT.. Pohonlah doa kepada Allah SWT..kerana hanya Allah SWT sahaja yang dapat membantu kita dalam segala perkara.

2. Selalu baca Al-Quran dan terjemahan
Sesungguhnya al-Quran itu penyuluh kita di dunia dan di akhirat.. Al-Quran itu peneman setia..Bacalah selalu untuk ketenangan hati.. Selalu baca al-Quran..Syaitan dan Iblis pun takut nak mendekati kita.

3. Selalulah menghadiri majlis ilmu
Bak kata pepatah.. Harta itu akan habis tanpa ilmu.. Ilmu yang baik dapat membantu kita ke jalan yang lurus dan dengan ilmu juga kita mudah perolehi rezeki..

4. Senaman, hobi dan jaga diet pemakanan
Walaupun kita rasa sedih.. Cubalah keluar cari udara yang segar..Lakukan aktiviti seperti joging, aktiviti memanah atau memancing ikan.. Pemakanan juga perlu dijaga supaya badan kita sihat.. Apabila kita sihat secara automatik kita boleh menyelesaikan masalah itu dengan baik dan mendapat ketenangan.

Sebenarnya banyak lagi tips dalam mencari ketenangan..Ini adalah sebahagian daripada pandangan Erin.. Terima kasih ye kerana sudi membaca.. Saya tulis..Anda baca.. Saya suka.. Semoga kita mendapat keberkatan daripada pendapat ini..Love you readers..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers