My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 19 September 2013

Cerita : Akukah Yang Tersilap??

Assalammualaikum..

Hai you all, Erin ada satu cerita ni nak diceritakan kepada you all..Cerita ni telah diceritakan oleh seorang kawan Erin..Tak sabar nak tahu ceritanya..Jom baca..

Gambar hiasan google

Aku berkenalan dengan Razif (bukan nama sebenar) melalui laman muka buku (facebook). Dari bersembang biasa di ruangan chatroom, sampailah mengambil tahu tentang hal peribadi masing-masing.. Razif cakap dia single..Aku pula lagilah single mingle.. Memang sesuailah kan..Pada pendapat aku, Razif ni seorang yang sangat 'caring'.. Kira contoh lelaki idaman aku ler.. Kadang-kadang aku berangan juga untuk jadi buah hati Razif.. Ish..berangan betullah aku ni..Tak sedar diri.. Hehe..

Setelah sepurnama berkenalan dengan Razif secara maya. Kami buat keputusan untuk berjumpa buat pertama kalinya..Aku ulang sekali lagi yer..Untuk pertama kalinya..!! Wah kemain girang gemilangnya hatiku ini.. Terasa seperti Cinderella mahu berjumpa dengan putera raja idaman hati..Tambahan pula Si Razif ni memang 'handsome' gituu.. Cair hati aku dibuatnya..Aku ni pula tak ada lah cantik mana pun.. Cuma kurang cantik sikit saja dari barbie doll..Haha..

Okay lah.. Pertemuan kami diadakan di sebuah kafe yang terletak di bandar A. Kafe mana tu..Aku tak payah 'mention' lah ek..First time jumpa, hatiku berdebar tak karuan. Di dalam perut pula seolah-olah ada kupu-kupu beterbangan.. Adoyai..

Aku memakai skrit berwarna biru laut dan berbaju blaus satin kuning keemasan dan bercorak bunga-bunga kecil. Aku juga berselendang  hitam. Entahlah fesyen apa yang aku gayakan ni pun aku sendiri tak dapat nak identifikan. Asalkan aku rasa cantik je, aku belasah pakai..Razif pula 'simple' je pakaiannya. Dia mengenakan kemeja berlengan pendek corak petak-petak dan memakai seluar 'slack' kelabu gelap.

Razif memilih meja makan di hujung sudut kiri. Aku tak kisah di mana pun duduknya.. Jangan di atas lantai sudah ler..Kami duduk berhadapan..Wah mata bertentang mata, youuu...Sesekali aku lihat Razif melurutkan rambutnya yang ala-ala Nick Carter kumpulan BSB tu.. Fuh..!! Nasib baik aku tak jatuh kerusi melihatkan gayanya tu.. Pada mulanya aku diam saja..Sebab kelu lidahku terus membisu..Razif pula menguntumkan senyuman buatku..Aku pun membalas senyumannya.. Maka dok lawan senyum jelah kami ni.. Hehehe.. Tak pe senyum itukan sedekah..

Tiba-tiba..

Taaangg!!

"Ops mak hang datang!!" Habislah, aku melatah pulak. Ni semua gara-gara sudu dan garfu yang dibawa oleh waiter tu terjatuh. Ish.. gopoh dan loklaq betul waiter ni. Gertus hatiku. Seraya itu aku nampak Razif hanya tersenyum melihat gelagat aku melatah. Malu weh.. Huhuhu..

Tak lama kemudian waiter tu pun datang kepada kami dan mengambil order. Aku hanya memesan teh 'O' ais limau. Manakala Razif pula memesan milo ais. Lah..minum milo rupanya dia ni..Macam kanak-kanaklah..Kalau milo ais ni selalunya Fifi anak saudara aku je yang suka pesan jika aku bawa dia keluar makan.

"Eh awak ni suka minum milo ek?? Sama macam anak saudara saya yang umur 3 tahun tu..Saya pula tak berapa suka minum milo ni.." Secara sepontan aku mengeluarkan kenyataan macam tu. Razif pula hanya tersenyum saja diam tanpa jawapan.

Sementara menunggu minuman yang dipesan tu sampai, rancak jugalah kami berbual. Macam-macam topik kami ulas.. Dasyat tak??Hehe..15 minit masa berlalu, minuman yang dipesan pun sampai ke meja kami. Dek kerana terlalu haus, aku terus mencapai minuman yang berada di hadapanku dan meminumnya. Aku lihat Razif tidak menjamah langsung minumannya tu. Kenapa ek??

"Kenapa awak tak minum air tu?" Soal aku..
"Maaf, saya tak minum teh 'O' ais limau..Sebab agak masam." Jujur saja jawapannya. Jawapan Razif itu sebenarnya telah membuatkan mata aku membutang secara tiba-tiba. Aku melihat gelas berisi separuh air yang telah aku minum tadi.. MasyaAllah.. Aku telah terminum air milo yang Razif pesan.. Alangkah malunya aku..

"Tak pa..Saya tahu awak tak sengaja.." Razif bersuara seolah-olah nak cover kesilapanku..Aku pula dah malu sebakul..

Selepas kejadian tu aku dah rasa malu nak berhadapan atau nak berchatting lagi dengan Razif.. Huhu.. Malu weh.. sebab dari awal lagi aku dok kondem dia minum milo sama macam anak saudara aku.. Last-last, aku yang bantai minum milo dia sampai separuh gelas.. Mana mau letak muka ni..

p/s : Kesimpulan dari cerita ni.. Janganlah dok kondem orang tak tentu hala.. Dahlah first time berjumpa..Hehehe..

12 comments:

Cik Mun said...

hahaha..xpsal2 dapat malu kat situ..

.::: Princess MOMOY :::. said...

hahha... xpe.
tapi wahhh...dasyat la gaya tulisan awak
mcm cerpen jer..
sambil baca tu mcm confuse
ni cerpen ke novel
dah habis...terus kagum

TelingaBulat said...

suspen je bace ingtkan ade next episode hehe

S.K.A said...

ha3..lawak betol la =) aduhai..bt malu je,prmpn cmni, bg sy perangai dia comel je..keh3..

Aku Penghibur said...

aduu tergolek2 baca.. buat malu je.. tpi still cute hahaha

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

kelakar betul ending dia.. hihi.. boleh pula tersalah minum air..

Mieza Jhaa K said...

Hahaha..lawak betol..boleh dia tak perasan..

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Hahahaaa...nak gelak guling2 boleh?
Tudiaa...penangan mamat encem...
Ni kira kes gelojoh @ kes gelabah nih?...hahaha...chill laaa...buat mcm biasa...

x0x0 ^_^

puteri airyn said...

Cerita ni ringkas saja kawan Erin tu cerita.. Tapi setelah Erin olah cerita ni jadi panjang pulak.. Rasa boleh buat novel tak cerita ni.. Hehe.. Erin memang suka cerita yang ada unsur humor dari yang straight forward.. :-)

MaWaR RinDu said...

ingatkan cerpen td,huhu btw lawak la,,,wat malu je,,haha baru2 ni kwn sy pon mcm tu,sy tanya dy nak air ap, then dy ckp nak air jagung, sy pon bli la, sy blikan air bandung untuk sy, then masa makan tu sy tgok dy minum air bndung tu wat xtaw ja,, sy dah senyum2 dah sbb tgok gelagat dy tu,, lpas dh minum sparuh baru dy sedar,, hahaha lawak2

puteri airyn said...

memang ada yg tersalah minum air org lain..hehe..

Tetamu Istimewa said...

Kisah siapalah ni? hehehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers