My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Wednesday, 18 September 2013

Keropok Kulit Lembu / Sapi

Assalammualaikum..

Eh apa ni?? Tajuk keropok ni pun you all dah rasa macam makanan asing kan?? Tapi kepada rakyat Indonesia, ia adalah sejenis makanan yang biasa.. First Erin datang ke Kota Bandung, Erin pun rasa macam pelik bila jurupandu pelancong tu cakap macam ni. "Bapak-bapak dan ibu-ibu, nanti jika ketemu snack enak kulik Sapi jangan lupa beli ya? Di Malaysianya enggak ada dan enggak bisa ketemu." Ha.. Erin dah mula garu kepala dah waktu tu.. Keropok Kulik Sapi?? Sedap ke?? 

Then bas paravisata yang kami naiki pun berhenti di suatu geleri yang menjual pelbagai jenis makanan tradisional rakyat Indonesia.. Di peket semua jenis makanan tu ada label.. Erin pun mengambil kesempatan untuk membeli keropok yang dimaksudkan. Tengok orang lain tak beli pun.. Apsal Erin je beli ni.. 

So, dengan rasa ragu-ragunya Erin pun  tanyalah kepada jurupandu pelancong tu.. "Bapak oh bapak, ini halal enggak?? Saya ni Muslim." 

Lalu dia pun berkata.."Ya, bisa-bisa..Halal saja..Muslim bisa makan..Semuanya halal." Bila sudah dapat kepastian barulah Erin beli.. 

Lepas tu Erin tanya dia lagi.. " Snack ini macam mana mahu bikirin??" Haha..Sekali Erin pun kecek Indon jugak dengan dia.. "Itu kulitnya sapi, disiat-siat, dikering lantas dibuat buatnya snack. Pastinya digoreng.." Oh begitu.. Sapi tu lembulah.. di sana depa panggil sapi.. 

Itik pulak depa panggil bebek..Arnab dipanggilnya kerinci..Sebut bab kerinci ni.. Memang banyak dijual disepanjang jalan ke Tangkuban Perahu.. Entahla, mana depa dapat arnab sebanyak itu.. semuanya sudah disiang..Ada berani makan?? Hahaha.. You all tak pernah makan arnab..Erin dah pernah rasa.. sedap jugak lah...!!

Nilah rupa keropok Sapi tu.. Enak dimakan begitu saja.. Hehe

Kat kedai kopi pun banyak diletakkan.. sepeket kecil harga RM 1 kot.. Tapi guna rupiah Erin tak ingat sebab sepanjang berada kat sana Erin memang pening skit nak convert matawang ni.. Pernah jugak nak bagi banyak rupiah kat pengamen..Nasib kawan Erin tegur.. Yelah tengok duit ribu riban.. manalah tahu nak bezakannya.. Hmm.. itu je lah cerita tentang snack lembu / Sapi ni..Kalau you all berkesempatan ke sana, try lah rasa snack ni.. :-)

14 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza pernah dengar mengenai keropok kulit lembu ni dalam 1 rancangan di tv, tak ingat pula rancangan apa, 'makan angin'kot..nampak macam rangup je erin.. tapi unik la..

puteri airyn said...

Memang unik Aiza..Tapi Erin tak tahu nak identifykan tentang rasa keropok tu.. Nak kata rasa lembu pun tidak.. nak kata ada rasa lain pun tidak.. Rasanya tak rasa apa-apa..hehehe

TelingaBulat said...

dkt cni ade x kopok tuhh?apelaa rasenyee err

puteri airyn said...

Telinga Bulat.. Kat sini tak ada keropok kulit lembu tu.. Ingat time raya korban nanti nak ambik kulit lembu tu lah nak buat keropok jugak.. hehe

acik idah said...

Ooo.. itu keropok "JANGEK" (dalam bahasa minang)..
Kalau bernasib baik boleh nampak bulu-bulu halus sapi tu.. hehehe..

puteri airyn said...

Ouh.. namanya keropok Jangek?? Kak Erin dengar jurupandu tu cakap keropok kulit sapi saja.. Memang nampak ada bulu skit-skit.. hehe.. bila dah nampak tu rasa janggal pulak nak menjamah.. hehe.. at lease rasalah jugak keropok tu.. Tapi tak suka sangat.. hehe

Aku Penghibur said...

hahhaha dah lama tak makan keropok nie.. last tahun lepas, mmg famous keropok nie ,kalau dapat yang pandai buat memang sedap

Tetamu Istimewa said...

Rasanya bagaimana ya Kak Erin?

Siti Aminah Hj Lukman said...

saya jual kopok ni.. hehehe..

Muhamad Hasri said...

Berapa jual keropok ni.meh no tel sy nak keropok tu..

fazliana said...

sdpny..nk jgk rse kopok sapinya ckit dong..hehe

Siti Norhafizah Wan Mohamad said...

Whatsap saya 0136691131.. Nak beli kropok ni

Azwardi said...

Harga brape & paket berat brape? Blh emailkn detail ke azwardiaziz@gmail.com

Azwardi said...

Harga brape & paket berat brape? Blh emailkn detail ke azwardiaziz@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers