My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 3 July 2014

Celoteh Ramadhan 2 : Pekasam Daging

Assalammualaikum you all..

Hai.. Hari ni dah 5 hari kita menunaikan ibadah puasa.. Amacam semua? Okay? Harap-harap masih okay lah kan.. Ada lagi 25 hari lagi untuk menyambut Syawal.. Hahaha.. Macam menghitung hari pulak..

Di sini Erin nak kongsi suatu menu baru yang shangat diperkatakan di facebook atau sewaktu dengannya.. Ahak.. Pekasam Daging.. Selalu dengar pekasam ikan je kan.. 

Ni sudah ada pelbagai jenis pekasam.. Jangan jadi pekasam mansia sudahlah yer.. Barang siapa tidak mandi maka dia bau sama macam pekasam.. Hehehe.. (Gelak nakal)


Pekasam ni Erin beli dari kawan Mak Cik Erin yang tinggal di Sungai Petani.. (Kat Alor Setar pun ada orang jual pekasam daging ni jugak).. Mak Cik Erin maklumkan kat Erin yang kawan dia ada  juga jual pelbagai jenis pekasam seperti kambing dan puyuh.. Hahaha.. habis semuanya nak dibuat pekasam..

Pekasam daging ni Erin goreng bersama hirisan bawang besar dan juga cili hijau.. Ops!! jangan lupa perahkan sedikit limau nipis dan sedikit garam untuk rasa lebih masam dan masin..

Firstly Erin masukkan 3 sudu besar minyak masak ke dalam kuali.. setelah minyak agak panas, masukan pekasam daging yang dipotong nipis-nipis atau kecil-kecil..(Diingatkan jangan basuh  daging yang diselaputi oleh beras tu).. 

Goreng hingga garing sedikit, perah sebelah hirisan limau nipis serta garam secukup rasa dan masukkan cili hijau bersama hirisan bawang besar ke dalam kuali.. Goreng dan gaul sehingga hirisan bawang dan cili hijau tu agak garing sedikit.. Taraaa... sudah siap..(Menu untuk berbuka puasa nanti)


Sempat lagi selfie di office.. Nak tahu tak hari ni Erin terlewat bangun.. Ehem,ehem.. Jangan bagi tahu dekat BF Erin tau.. Nanti dia takut pula nak jadikan Erin ni isteri dia.. Hehehe..

-Sekian-

Wednesday, 2 July 2014

Celoteh Ramadhan 1 : Salam Ramadhan 1435H

Assalammualaikum you all


Anak arnab berlari-lari
Jatuh longkang kaki patah
Bulan Ramadhan datang lagi
Semoga tahun ni lebih barakah

Eh.. pantun pulak Erin ni kan..Apa yang you all rancang ye sepanjang bulan Ramadhan ni? Mesti jadual you all agak pack jugak kan.. Terutamanya ibu-ibu dan isteri-isteri.. Disamping menguruskan keluarga, you all jugak mesti nak lebihkan beribadat.. Yang suka buat cookies untuk raya ni mesti tengah fikir-fikir pelbagai jenis cookies kan.. Hmm.. Erin tak pandai buat cookies.. Tapi ada satu je yang Erin suka buat..


Haaa.. kuih siput handmade by Erin.. Cewah.. Senang je nak buat kuih siput ni.. Siap dah ada tempahan.. Tapi Erin belum buat lagi..Dekat-dekat nak Syawal nanti baru mula buat.. Tapi apapun solat sunat Terawih tidak dilupakan..


Bagi kaum Adam bolehlah niat puasa untuk sebulan.. Bagi kaum Hawa pula niat puasa setiap malam sebelum tidur..Ye lah kaum Hawa tak kan penuh puasanya sebulan.. Kecuali monopous atau mengandung..


Ni pula cara-cara untuk khatam Al-Quran selama sebulan.. Mesti bolehkan.. Insya Allah..

(Sumber picture by facebook)

Tuesday, 1 July 2014

Kenangan di Bulan Ramadhan 1 : Beli Ais Kiub

Assalammualaikum you all..


Haish.. Sambil buat kerja Erin dok senyum sorang-sorang.. Cer teka kenapa Erin senyum sorang-sorang? Bukan sebab Erin dah gila.. Tapi sebab teringat kenangan masa kecil-kecil dulu pada bulan Ramadhan..

Seingat Erin.. Waktu tu Erin baru darjah satu..Bila dah masuk sekolah.. Mama cakap kena puasa walaupun sekerat hari je.. Time rehat pukul 10 pagi.. Kawan-kawan sekelas pakat keluar pi kantin.. Kenapa pergi kantin? Kan puasa..Lepas tu nampak setiap mereka bawa sebungkus plastik berisi ais batu kiub.. 

Erin pun tanya kepada salah seorang kawan sekelas untuk apa beli ais kiub tersebut. Dia cakap untuk hilangkan haus kerana panas. Kemudian Erin tengok dia letak plastik yang berisi ais kiub itu dekat kepala, kejap dekat leher, kejap dekat muka.. Hahahaha.. dah rasa macam kelakar pun ada.. Tapi Erin pun sama.. Pada puasa keesokkan harinya, Erin pun beli ais kiub macam tu juga.. Sejuk.. kan dalam kelas tak ada aircond.. Hanya kipas saja, tak tahan cuaca panas.. Sekarang ni dalam office ada aircond.. Tak da lah nak pergi beli-beli ais kiub lagi.. Hehehe.. Kenangan-kenangan..

Sakit Hati Bila Hutang Ditangguhkan

Assalammualaikum you all...

Topik hari ni ialah hutang..Erin sebenarnya memang tak suka sangat tentang hutang ni.. Sama ada Erin perlu berhutang atau memberi hutang.. Kenapa perlu berhutang jika diri itu mampu.. Dah la berhutang tapi tak mahu bayar pulak tu.. Haish.. kita nak mintak pun tak sampai hati.. Tapi nak beri pimjam buat kali kedua memang tak lah sebab hutang yang lama pun dia tak boleh bayar.. 

Erin agak hairan.. Berhutang untuk kesenangan diri?? Memang tak masuk akal..Sudahlah berhutang, nak melaram..Baju cantik, kereta besar, anak-anak diberi minum susu yang mahal dan pakai pampers.. Upah pengasuh dan sebagainya.. Kita yang beri hutang ni pun tak bergaya tara mana.. Memang niat kita nak tolong.. Tapi bila dah tolong.. Tolong lah bayar.. Sebab Erin pun perlu jugak duit tu.. Walaupun tak banyak mana yang dia pinjam.. Tapi sekurang-kurangnya duit Erin yang dia pinjam tu dah lepas untuk Erin bayar minyak kereta..

Tu lah kalau nak tolong orang pun tengok dululah kebarangkalian dia membayar balik.. Kalau dia tak mampu.. sedekah je RM10 dan Erin halalkan.. Sakit hati pun tidak.. Ni macam nak kurangkan pahala puasa eden je..

Dalam surah Al-Baqarah ayat 282 menyatakan tentang hutang. Hutang merupakan sesuatu yang berat. Dosa tidak diampunkan selagi kita tidak menjelaskan hutang. Menangguhkan hutang pula merupakan perbuatan yang zalim. Maka, fikir-fikirkan lah...

Pakaian hebat berjenama...Kereta besar.. Handphone mahal.. Kalau orang tu susah tak pa lah jugak..Tapi bila orang yang mampu pinjam duit kita.. Dan tangguh bayar.. Kita jadi sakit hati pula.. Sudahlah kita tahu dia baru je dapat gaji.. Sabar-sabar itu sebahagian daripada iman.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers