My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 23 April 2011

Untuk Wanita..!!

KENALI WANITA

Kategori Wanita

Siapa wanita?? Apakah yang anda tahu berkaitan wanita? Bagaimana gelaran wanita itu dikategorikan? Adakah berdasarkan umur, kematangan, pendidikan ataupun kerjaya. Anda perlu ukur itu adalah perempuan yang melepasi tahap remaja dan berada dalam golongan dewasa.

Apabila dilihat daripada senario di sekeliling, wanita dapat dikategorikan dalam beberapa peringkat seperti personaliti, pendidikan, pengalaman, pengetahuan dan sebagainya. Pada dasarnya, wanita dikatakan sebagai seorang yang bersifat lemah lembut, pemalu dan bersopan santun.

Tetapi pada zaman ini, anda sendiri dapat melihat wanita sekarang berdikari dan mempunyai kebebasan dalam menentukan hala tuju mereka. Walau bagaimanapun, sebagai wanita timur yang didedahkan dengan sifat ketimuran, tingkah laku mereka terjaga dan dijaga bagi menjaga nama baik keluarga dan bangsa.

Wanita sinonim dengan tumbuhan semalu. Pengajaran yang diperolehi daripada tumbuhan ini adalah seperti berikut :-

1. Pohon semalu menguncup apabila disentuh. Ini diibaratkan wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya)

2. Semalu mempunyai duri yang tajam bagi mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu menjaga diri daripada gangguan unsur-unsur luar seperti gangguan individu yang ingin memperalatkan mereka bagi kegiatan tidak bermoral.

3. Semalu juga mempunyai akar tunjang yang kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita perlu mempunyai hubungan yang kuat dengan penciptanya atau berpegang teguh menurut ajaran agamanya.

4. Akhir sekali semalu menguncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, wanita perlu berada di tempat yang baik ataupun situasi yang baik apabila waktu semakin senja.

Tip-tip bagi memastikan matlamat wanita itu tercapai:

1. Matlamat ditulis secara hitam putih
2. Merancang matlamat
3. Yakin dengan kebolehan diri sendiri
4. Berfikiran positif
5. Menghalang perasaan takut
6. Elak semangat diri lumpuh di tengah jalan
7. Melaksanakan matlamat mengikut keutamaan
8. Jauhi sikap optimis
9. Membuat bayangan positif

p/s : Apabila anda tahu arah kompas hidup anda, sesungguhnya anda meneruskan perjalanan separuh jalan ke arah itu.

(sumber ; Rahsia Kejayaan Wanita Berkejaya - Kamariah Wahab)

Riwayat Al-Bukhari dan Muslim



Friday, 22 April 2011

KOMIK - PUTERA BIASA


Semalaman saya membaca komik ni. Nice sangat ceritanya. Kisah cinta yang agak tragis jugalah. What ever sangat romantik. Kisahnya begini. Aoi Yoshihara merupakan seorang gadis miskin yang menuntut di sebuah sekolah. Kedatangan seorang remaja lelaki yang kaya telah membuatkan ramai yang terpegun. Bukan sahaja kaya malah dia sangat kacak. Aoi Yoshihara juga berangan-angan untuk mendekati lelaki berkenaan. Malangnya lelaki tersebut kelihatan sangat sombong. Cerita dalam komik ini sangat lucu kerana. Seorang lelaki yang kehidupannya tidak ubah seperti seprang putera sebenarnya menyukai kehidupan golongan susah. Akhirnya Aoi Yoshihara dapat memiliki Masafumi Hasegawa setelah pelbagai cabaran dan halangan yang mereka tempuhi. Aio Yoshihara terpaksa bekerja di sebuah rumah sebagai tukan masak. Hal ini kerana ibunya tidak mampu bekerja di rumah tersebut kerana sakit, maka dia terpaksa menggantikan tempat ibunya sebagai tukang masak makan malam untuk keluarga tersebut. Rupanya majikan ibunya itu adalah keluarga Masafumi Hasegawa. Lelaki kaya yang bersekolah di sekolahnya. Aisye..tak tahu macam mana saya nak cerita tentang komik ni.. Kalau anda berminat bolehlah dapatkan di kedai buku POPULAR dengan harga RM6.50. Murah kan? ok selamat membaca.. kalau rasa lucu, bolehlah gelak sorang-sorang sebagai pengubat hati.

Tuesday, 19 April 2011

Saya Takut Obesity..Tolong Saya..

Adakah anda rasa teruja dengan tajuk di atas.. Mungkin dalam hati anda juga terdetik perkataan seperti itu. Untuk mengekalkan kesihatan yang baik serta bentuk tubuh badan yang cantik bukan perkara yang mudah. Tetapi jika anda mempermudahkannya Insya Allah ia merupakan perkara yang senang dilakukan. Ia dirasakan semudah ABC atau 123. Sebelum kita mengetahuinya lebih lanjut jom ikut saya melihat piramid makanan di bawah ini. Ia sedikit sebanyak membantu anda untuk memilih atau cara makanan yang betul.


Dalam rajah menunjukkan yang paling banyak perlu kita amalkan ialah meminum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Tanya pada diri anda, adakah pengambilan air dalam badan anda sudah cukup..air merupakan petrol yang baik untuk peredaran darah. Anda tersedia maklum bahawa darah merupakan pengangkutan utama dalam sistem tubuh badan. Darah berfungsi mengangkut oksigen dan mengendalikan fungsi-fungsi lain. Jika anda rasa sukar untuk minum air secara sekali gus segelas. Cara yang paling mudah amalkan minum air sebanyak 2 teguk bagi setiap 30 minit. Dalam sehari mungkin hanya 1 gelas minuman bergula yang anda ambil dan yang selainnya adalah air putih tanpa ais atau sebagainya.



Setiap hari janganlah anda lupa untuk makan buah-buahan walaupun hanya sepotong limau sunkis atau sepotong epal. Buah-buahan kaya dengan serat dan tinggi kandungan vitamin C. Vitamin C berfungsi sebagai pelindung kepada sistem imunisasi badan. Kekurangan vitamin C akan menyebabkan anda mudah terkena selsema, menghindari daripada penyakit jantung, sakit mata dan sebagainya. Ia juga sangat baik untuk kecantikan kulit anda.



Jika setiap hari anda makan roti gandum pasti perut anda tidak menyanyi lagu keroncong akibat lapar apabila anda mahu mengamalkan diet yang sihat. Jangan sesekali makan roti biasa kerana mungkin mengandungi lemak yang tinggi tidak seperti roti gandum ini yang rendah kalori dan lemak. Jadikan ia sebagai menu sarapan pagi anda.


Anda boleh saja menggantikan nasi dengan bijian oat. Semestinya kita tahu bahawa nasi mempunyai kandungan kanji yang tinggi. Apa kata kita ubah cara pemakanan kita. Sememangnya oat tidak sesedap nasi bukan. Di sini saya mahu mengajar anda bagaimana cara melazatkan oat. Cara yang paling mudah, ringkas dan tepat ialah memasukkan 2 sudu oat segera ke dalam minuman anda. Pasti anda tidak sedar bahawa anda sedang minum air bersama oat. Kira 2 dalam 1.. Mudah bukan?


Susu oh susu. Anda gemar minum susu? Saya tahu ada yang menggeleng kepala bukan? Rugilah hidup anda jika anda tidak gemar meminum susu. Bukankah sejak lahir lagi kita sudah mula minum susu. Cuba anda fikir, adakah bayi yang baru lahir minum air oren atau sirap? Lucu bukan? Haa..dulu masa kecil boleh saja minum susu, mengapa tidak sekarang. Minumlah susu demi kebaikan tulang anda kerana susu mengandungi kalsium yang tinggi dan sangat baik untuk sistem dalam perut anda. Oleh itu sayangilah tulang dan perut anda. Susu selalu disalah anggap mengandungi lemak yang tinggi. Jika mitos itu menghantui minda anda. So, cubalah minum susu rendah lemak. Insya Allah. Sesungguhnya jagalah tubuh badan anda kerana ia telah diamanahkan oleh Allah SWT. Buat baik pada diri dapat pahala..Insya Allah..Akhir kata selamat beramal. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan pedoman atau ikhtibar..

ObEsiTy..Oh No..!!!



Obesity..obesity..suka atau tidak?? Atau anda akan berkata macam ini "Oh no i never need it, and what happen with my body?" mahu..tak mahu bukan? Obesity atau lebihan berat badan yang mungkin akan mengundang bahaya jika tiada langkah untuk menanganinya..Jika anda merasai berat badan anda bukan berat yang idea, maka lakukanlah sesuatu. Menurun berat badan memerlukan pengorbanan yang besar. Anda terpaksa mengawal nafsu anda dan mengubah tabiat pemakanan anda disamping melakukan riadah seperti bersenam.

Behubung dengan nafsu makan. Mampukah anda?? Ini soalan yang 'famous' saya akan utarakan kepada rakan-rakan yang mahu menurunkan berat badan. Jika dikira, dihitung berapa banyakkah perbelanjaan yang anda laburkan untuk menguruskan badan. Anda akan menyesal apabila tiada kesan langsung apabila menggunakan produk itu tanpa mengawal nafsu makan atau malas untuk melakukan senaman. Jika anda seorang yang berdisiplin, anda tidak memerlukan sebarang produk untuk mendapat bentuk tubuh badan seperti yang anda idamkan.

Kadang-kadang anda kelihatan cemburu bila melihat tubuh badan celebriti yang cantik seperti Maya Karin, Rozita Che Wan atau Erra Fazira. Adakah anda tahu apakah rahsia disebalik kecantikan mereka. Mereka juga berdisiplin dalam mengamalkan diet pemakanan dan selalu melakukan aktiviti senaman. Jika tidak bagaimana celebriti-celebriti ini mampu mengekalkan bentuk badan mereka.

Tip pertama dalam memotivasikan diri anda supaya anda berazam untuk kurus. Didalam bilik tidur andaa pasti ada sebuah cermin untuk bersolek bukan. Cermin itu bukan sahaj berfungsi untuk melihat wajah anda yang cantik atau ayu, malah anda boleh menggunakannya untuk melihat tubuh badan anda sama ada anda berpuas hati dengan bentuknya atau sebaliknya? Tepuk dada tanyalah minda. Jika terdapat lekuk-lekuk lemak di pinggang atau peha anda, itu bermakna tidak lama lagi anda akan mencapai suatu taahap yang dikenali sebagaai obesity. Mahu atau tidak?? Tepuk dada, tanya hati...

Tip kedua, apakah kegunaan tip pengukur? Adakah untuk mengukur badan anda ketika menempah baju? Tetapi ia juga berguna untuk mengukur diameter pinggang anda. Adakah anda rasa pinggang sangat ramping? Kalau sudah ramping..tak perlulah melakukan apa-apa.. Tetapi jika pingang anda sama diameter dengan dada anda..Wow..anda sudah kelihatan seperti sebuah botol..Mahukah???Mesti anda akan berkata begini "Oh no.."

Tip yang ketiga cubalah anda memandang oat itu sebagai ayam KFC yang menyelerakan dan pandanglah sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai Pizza yang enak..Air suam sebagai minuman berkabonat. Cubalah lakukan semua ini bukan sahaja untuk bentuk badan yang cantik tetapi juga untuk kesihatan anda. Dugaan ada dimana-mana, yang pasti anda mampu atau tidak untuk memajukan diri anda sepertimana yang anda idami selama ini..

Tip keempat yakni jadikan alat penimbang sebagai teman rapat anda..Pastikan ia memberi tahu angka yang betul apabila anda sudah berdisplin dalam menangani nafsu makan.

Tip yang kelima, bersenamlah..Jangan anda setiasa menanguh untuk melakukan aktiviti ini.. Gantikan waktu tidur petang anda dengan senaman. Tambahan pula tidur petang tidak elok dari segi agama. Jika anda memang tiada masa untuk bersenam cukup lah anda melakukan kerja-kerja rumah seperti membasuh kain dengan tangan bukannya menggunakan mesin. Menyapu halaman rumah, menyental lantai bilik air atau sebagainya.

Okay lah setakat ini sahaja yang mampu saya beri tip..Jika ada lagi tip pada masa hadapan saya akan tulis disini..Selamat mencuba (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers