My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 22 August 2013

Apa Punya Tur Lah Mencuri

Assalammualaikum..

Aish..you all cuba baca tajuk akhbar ni..mencuri time kenduri..yang mencuri tu perempuan pulak tu..adoi..apa nak jadi lah dunia sekarang ni..menurut surat khabar ni.. pencuri tu seramai 3 orang..berlakon sebagai tetamu..kemudian minta nak tengok bilik pengantin..sekali, rupanya ini adalah tektik untuk mencuri ketika tuan rumah sibuk menyambut tetamu lain..Pada pendapat Erin..bahaya juga buat kenduri kahwin di rumah kan..apa kata kita booking je dewan ke homestay ke..kalau mewah sikit buat kat hotel lah..kalau lari baget..akad nikah kat masjid dah memadai..hehe..

Wednesday, 21 August 2013

Masa Bilakah Kancil Bertukar Jadi Cik Bab*

Assalammualaikum..

Adakah pulak si kancil yang comel tu bertukar jadi cik Bab* kan..(Nak sebut nama binatang tu pun segan)
Ni al kisahnya..

Pada suatu hari (lama dah ni tapi baru nak cerita) Erin teman mak cik Erin pergi sebuah pasaraya..Tetiba ..Sila rujuk diolog kami yer..

Makcik :Erin, cik nak tanya ni (Erin just panggil Makcik tu dengan panggilan cik saja).. Masa bilakah kancil bertukar jadi Bab*?

Dalam hatiku..'Apa punya soalan ni..Kancil,kancil lah..mana boleh tukar jadi cik Bab* pulak..

Erin : Entah.. (Sambil menjungkitkan bahu)

Makcik : Sat lagi aku tunjuk kat hang..tu pun  kalau terjumpa..

Lagilah Erin pening apa yang cuba disampaikan oleh Makcik..Dalam dok berfikir tu.. Tetiba..

Makcik : Ha..tudia aku dah cakap dah.. Ni lah masanya kancil bertukar jadi cik Bab* tu!!

Erin : hahahahaha.. (gelak panjang rasa nak pecah perut) 

You all nak tahu tak apa yang dimaksudkan dengan kancil bertukar jadi cik Bab*? You all pernah round-round tempat parking kereta tak? Bila nampak macam tempat tu kosong, maka kita pun pederaslah kereta.. Tetapi bila sampai tempat parking yang dianggap kosong itu, sebenarnya tidak kosong.. Tetapi dihuni oleh sebuah kancil, mungkin juga si kelisa atau si viva(bukan diva yer)

Sekian al kisah kancil bertukar jadi si Bab* 
p/s: Jangan sebut nama Bab* banyak-banyak kali nanti kena sepak mulut terus jadi herot petot.. Hehe

MasyaAllah, Seleraknya !!

Assalammualaikum..

Ha..picture mejaku dibesarkan agar jelas kelihatan..Hehe

MasyaAllah.. inilah meja kerjaku.. Siapa kata Erin tak buat kerja ha!! Amboi, marahnya makcik ni..Garang loh..Beginilah tugasku, menguruskan perletakkan jawatan kakitangan. Ada yang kena letak jawatan sebab dah wajib yakni genap umur persaraan..Ada yang kena letak jawatan dengan pilihan sendiri dan ada disebabkan faktor kesihatan yang tidak membolehkan dia bekerja lagi..

Penat juga melakukan proses pencen ni.. Sebenarnya tugas ini perlu didukung oleh orang yang lebih berpengalaman atau golongan senior..Tetapi kerana diri ku ini mungkin dipandang berkalibel gituu.. Erin telah diberi tugas ini.. Selain itu, asal Erin attend mana-mana meeting, mesti nak kena lantik jadi setiausaha.. Uwaaa...Kenapakah aku, kenapakah aku?? Diri sering bertanya begitu.. Berpotensi sangatkah aku?? Soalan hanya hanya orang lain sahaja tahu jawapannya.. Tetapi Erin masih keliru..

Walaupun segala tugas yang ku kendong ini kurang ku minati..Tapi Demi Allah..akan ku pikul juga..Semoga diriku tabah dengan kerja ini dan akan memberi pengalaman yang paling berharga kelak.. Think positif okay.. Think positif..Doing my job dengan penuh ikhlas..yeah.. InsyaAllah..

 Baru ja dok tulis pasal kerja ni.. Tetiba dapat lagi surat bertugas pada esok hari pulak.. Huhuhu..Apakah nampak akan ke talented ku ini?? Persoalan lagi...Okay lah Thanks kepada yang mencadangkan nama Erin ni untuk jaga bahagian VIP esok.. Baru plan nak jadi jurukamera sepenuh masa time jamuan esok.. Dah kena jaga VIP pula.. Okay think positif lagi..think positif.. :-) Tarik nafas...Hembus...!!

Luahan perasaanku..Thank you for reading ^_@

Tuesday, 20 August 2013

Apa Motif Game Di Facebook

Assalammualaikum..

Siapa suka main permainan elektronik? Cepat angkat tangan..Cepat,cepat,cepat..!! amboi garangnya 
Kalau Erin bosan, inilah kerjanya..orang cakap main game..Hehe..Best, expecially games di facebook. Game di facebook ni pelik sikit sebab ada nyawa. Apa nyawa?? Haha..memang lawak untuk didengar, tapi itu kenyataannya..Bila dah habis nyawa, terpaksalah minta nyawa dari kawan lain yang join game ni. Minta pada ramai-ramai supaya bagi nyawa..Kalau depa tak bagi nyawa, maka, terkandaslah kita untuk meneruskan permainan.

Nampak tak kat dalam picture tu senarai geng yang sama-sama bermain permainan ni..Di facebook terdapat banyak game..Yang paling Erin suka main, Farm Hero Saga. Bukan senang tau nak ke level seterusnya. Asyik kena fikir caranya. Sekarang pun baru level 35. Tu pun dah rasa payah. Bila rasa sukar tu dah mula give up..Give up dengan game tak per, jangan give up dengan kerja sudah..

Agak-agak you all lah kan.. Bermain dengan permainan elektronik ni membuang masa or tak?? Ada tak faedahnya?? Kongsi sikit pendapat dan pandangan you all kat blog Erin ni..

Info dan pendapat berguna kita kongsi bersama..
Sharing is caring N thank you for reading this entry

Monday, 19 August 2013

Buah Kering Di Hujung Ranting

Assalammualaikum

Hari ni Erin puasa tau..tu pun nak heboh kat blog..Bila puasa ni..time rehat di office, aktiviti makan-makan terhenti..So, Kaki ni memanjang je langkah ke library..Syurga ilmu tu..Bermacam-macam genre buku ada kat library ni.. Seingat Erin, Abah yang mula mendedahkan Erin dengan tempat ni seawal usia Erin 4 tahun.. Wah, kecil-kecil lagi dah masuk library..

Sebenarnya Erin selalu teman abah pergi library untuk abah cari bahan penulisannya.. Kami kurang berkemampuan pada waktu itu untuk beli buku sebagai sumber rujukan. Lagipun kerajaan telah mewujudkan Perpustakaan Awam di setiap negeri dan kini menjalar ke setiap daerah. Rugi jika tidak menggunakan kemudahan yang ada.

Erin dah anggap library tu sebagai tempat yang paling Erin suka bertapak..(Masjid pun Erin suka pergi) tunjuk alim.. Walaupun dalam usia 4 tahun dan masih tak tahu apa-apa.. Bila pergi ke library..Paling suka buku kartun, ye lah sebab tak pandai membaca, jadi Erin hanya membelek buku dan tengok gambar saja, sementara tunggu abah mentelaah dari satu buku ke satu buku yang lain. Kuat betul abah ni membaca..

 Buah Kering Di Hujung Ranting Hasil Karya Marwilis Haji Yusuf
Pinjaman dari Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kedah

Dalam mencari buku di library tadi, Erin terjumpa dengan buku ni.. Tajuknya saja sudah menunjukkan nilai sastera yang bakal diterjemahkan oleh isinya..Bila Erin tatap nama penulisnya, ulas bibir mula mengukir senyuman, tapi tak riak sangatlah senyuman tu..Marwilis Haji Yusof, suatu nama yang tidak asing lagi dalam bidang penulisan. Apa yang disampaikan menerusi buku ini begitu simbolik dengan ayat sastera yang begitu cantik sekali. Jika dia bicarakan tentang suatu objek maka setiap inci objek tersebut diulasnya dengan penuh bahasa. Erin rasa sangat teruja.

Teruja apabila Erin menjadi insan pertama yang meminjam buku ini

Buku karya Marwilis Haji Yusuf yang masih Erin simpan sehingga sekarang


Masih ingat dengan buku ini? Perlumbaan Kedua, kisah si arnab dan kura-kura? Buku ini ditulis oleh penulis yang sama dengan buku yang baru Erin pinjam dari library tadi. Buku bertajuk Perlumbaan Kedua ini telah terpilih sebagai novel Edisi Pelajar Tingkatan 4. Kami yang menduduki SPM pada ketika itu terpaksa menghafal jalan cerita novel ni. Kena faham segala kandungan sastera yang terdapat pada novel tersebut.

Erin nak pancarkan beberapa dialog yang menarik dari Novel Buah Kering Di Hujung Ranting di blog ni..

"Kau tengok betapa gagahnya batu itu," Kata bapanya suatu hari. "Teguh! Bagai mahkota seorang raja. Tidak gentar dengan angin. Tidak takut dengan hujan. Tidak alah dengan matahari."

"Kalau jiwa anak merdeka seteguh itu, negara kita akan mencipta nama! Kita akan mengulang keagungan Melaka."

" Negara yang merdeka akan menempuh perubahan. Jangan hanya menjadi pemerhati. Cuma bersorak di luar gelanggang."

Batu yang dimaksudkan ialah Banjaran Gunung Titiwangsa.

Baris ayat yang Erin rasa amat cantik bahasanya.

1. Pokok tumbuh silih-menyilih
2. Akarnya simpai-menyimpai
3. Daun dan bunganya berbuai-buai diuling riak
4. Bagaikan ayam jantan julung berkeris
5. Tidak ada kiambang berkuak mengikut riak
6. Tiba-tiba pernafasannya terapung bau perfume
7. Darah gemuruh yang bergerak liar di tubuhnya membuat degupan jantungnya bertukar rentak.
8. Sudut matanya mengerling.

Ini adalaah sedikit coretan berkaitan penulis yang Erin minati.

Marwilis Haji Yusof dilahirkan pada 5 Jun 1944 di Ulu Bernam, Selangor. Mendapat didikan di Sekolah Melayu Setapak, Sekolah Rendah China Lee Rubber dan kemudian meneruskan pelajaran di Chong Hwa High School Jalan Gombak sehingga lulus Senior Middle Three, M.C.E dan S.T.P.

Beliau kemudian menjadi guru Bahasa Cina dan Bahasa Melaysia di Chong Hwa selama setahun sebelum menjadi wartawan Utusan Malaysia selama enam tahun. Beliau juga pernah dilantik menjadi Setiausaha Akhbar kepada Dato' Harun Idris ketika itu menjadi Menteri Besar Selangor.

Novel yang pernah dihasilkan oleh beliau ialah :
1. Izin Dalam Paksa
2. Janda Seribu Kirai
3. Dato' Harun Ke Mahkamah,
4. Bila Lagi Kompang Berbunyi
5. Bukan Kail Kita Yang Dinantikannya
6. Buai Diayun, Anak Dicubit
7. Terbuang Tapi Terbilang
8. Bila Rindu Berputik
9. Cinta Si Kucing Parsi

Sekian..Terima Kasih Kerana Sudi Baca
Ilmu Berguna Kita Kongsi Bersama


Sana Sini Situ Open House

Assalammualaikum..

Hari ni dah masuk 12 Syawal..Kita masih lagi dalam mood raya..Dari 1 Syawal sehinggalah 6 Syawal.. Memang time tu agak kritikal mencari kedai yang dibuka.Mungkin Tauke kedai makan berpuasa sunat enam..Atau dia imagine tak ramai customer yang akan berkunjung kedai..Ye lah kan banyak open house dan ramai yang berpuasa sunat enam..

 Ni picture meat ball Pizza Hut (Niesa belanja sebab susah nak cari kedai makan pada awal Syawal)

Tapi waktu tu jemputan ke jamuan hari raya masih tahap slow di jabatan-jabatan kerajaan atau agensi swasta. Setelah seminggu berhari raya.. Mulalah terima undangan ke jamuan hari raya tu..Haaa.. Apa lagi makan dan makanlah yer.. First undangan yang Erin pergi ialah anjuran Biro Angkasa..Best juga makanan yang dipersembahan..Ada satey..macam wajib je setiap open house yang Erin pergi..Yang wajib adalah  tidak lain dan tidak bukan ialah ketupat dan rendang. Selain tu ada nasi tomato, dan kuih-kuih raya..

Semua menu jamuan raya di Biro Angkasa

Pada hari khamis ni pula Jabatan Erin akan adakan jamuan hari raya di Padang Terap.. Haa..jauh tak kami berjamuan? Sebenarnya Jabatan yang Erin kerja sekarang ni menjaga 2 daerah iaitu Kota Setar dan daerah Padang Terap. Maka, boss (Tuan Jurutera Daerah) telah memilih untuk mengadakan jamuan raya di Padang Terap. Jamuan ni terbuka untuk semua kakitangan JKR Kota Setar / Padang Terap sahaja. Kira bukan terbuka untuk orang awam. Tujuan jamuan ini diadakan setiap tahun ialah untuk mengeratkan tali siratulrahim antara kakitangan.

Setiap unit perlu memilih jenis juadah yang akan diadakan pada hari tu. Dan kami telah sepakat memilih puding, kek, agar-agar sebagai juadah di kios kami nanti. Erin memang cadang nak buat puding tiffer..Tapi ada cadangan lain nak buat agar-agar puding koktail. Selalu Erin buat samosa je kan..Erin memang suka bab kulinari ni..masak memasak.. hehe.. ikut Mama Erin yang memang suka masak dan masakan dia sedap-sedap pula tu..

 Ketupat yang masih berbaki di rumah..Sampai ke hari ni pun masih ada dalam peti sejuk..
Bila nak makan baru kukus atau rebus

Okay..Selain jemputan ke rumah terbuka hari raya.. Ada juga jemputan undangan perkahwinan..Wah, syawal-syawal ni pakat kahwin belaka yer.. Nanti anniversary pun setiap kali syawal yer..Erin ada terima beberapa undangan perkahwinan..Tapi Erin tak Pergi semuanya sebab kadang-kadang tu ada tugas yang perlu disiapkan.. Kadang-kadang tu pula Erin puasa sunat enam.. Ye lah, kalau tak buat puasa sunat enam rasa rugi pula kan..

Itu je yang Erin nak cerita sana sini situ open house.. you all yang buat open house tu tak nak jemput Erin ke? (Perasannya.. ada ke orang yang jemput Erin??Erin ni siapalah kat sini kan kan..-Sedih uh..)

Sunday, 18 August 2013

The Hibiscus Can Reduces Your Blood Pressure

Assalammualaikum..


Pernah minum teh Bunga Raya? Haa..What? Buat-buat terpinga yer?

Garu kepada dan bertanya.."Boleh minum ke bunga raya ni, boleh makan ke bunga raya ni?"
Aish..banyak betul persoalannya..

"Ingat bunga mawar atau jasmin saja ke boleh dimakan atau diminum..Bunga raya pun boleh dimakan kerana terdapat khasiatnya yang tersendiri."

Saintis mendapati bunga raya yang berwarna merah gelap mampu menurunkan tekanan darah tinggi. Kandungan bahan anti duretik (membantu badan menyingkirkan lebihan air) dan antosionin yang berfungsi menyekat angiotensin (bahan yang menyebabkan saluran darah mengecut) - sama seperti preskripsi lisinopril dan hydrochothizide lakukan pada kadar yang lebih sederhana dan tanpa sebarang kesan sampingan..

Bunga Raya adalah bunga kebanggaan Malaysia
Merah itu semangat.. 
Rupanya ia mempunyai khasiat yang terselindung disebalik kemerahannya

Sekian.. TQ for reading this entry

Petua : Kulit Tegang Dengan Daun Jambu

Assalammualaikum

U all nak kulit tegang tak?? Tak payah guna kolagen atau pakai botok..Meh sini Erin nak bagi petua..

Firstly U all just sediakan 5 hingga 7 helai pucuk daun jambu batu. Kemudian basuh bersih daun itu, tambahkan 1/2 cawan air. Ramas daun tersebut hingga hancur dan sapu pada wajah sehingga ke leher. Biarkan selama 15 minit sebelum bilas dengan air bersih..

Okay.. Selamat Mencuba @_^

Petua : Hilangkan Bintik Hitam

Assalammualaikum

Bintik hitam yang hidup meliar di wajah kita sememangnya suatu perkara yang tidak digemari. Erin ada cara agar ia dapat ditanggalkan dengan mudah. Tapi U all kena selalu amalkanlah yer..

Firstly sediakan sehelai tisu dan 2 biji telur yang diambil putihnya sahaja.. Yang kuning tu buat goreng dan enak untuk dimakan.. Hehehe..

Cara-caranya ialah :

1. Bersihkan wajah terlebih dahulu.
2. Rendamkan tisu  ke dalam putih telur dan tekapkan pada wajah.
3. Biarkan sehingga kering sebelum ditanggalkan dan bilas bersih.
4. Lakukan 2 atau 3 kali seminggu

 Sekian.. Selamat Mencuba Yer..

Istikharah

Assalammualaikum..

Apakah yang dimaksudkan dengan istikharah?

Istikharah ialah memohon atau meminta yang baik dan ia dilakukan apabila seseorang itu tidak pasti dalam membuat keputusan memilih sesuatu atau meninggalkan sesuatu. Contohnya mempunyai dua pilihan yang sama baik, tetapi harus memilih hanya satu.

Secara praktikalnya istikharah bererti meminta pertolongan Allah untuk memilih beberapa kemungkinan dan kemungkinan itu berada pada tahap harus dalam syariat dan tidak diketahui mana yang terbaik, dilakukan atau ditinggalkan. Istikharah merupakan sesuatu yang penting dalam kehidupan seseorang yang beriman.

Kesalahan dalam istikharah :

1. Tiada ilmu tentang solat istikharah
2. Langsung tidak melaksanakan solat istikharah dalam membuat keputusan yang diragui dan keliru.
3. Hanya menunggu mimpi atau petanda yang aneh tanpa mempertimbangkan petanda yang lebih penting seperti kelapangan fikiran, ketenangan emosi dan kemantapan hati.
4. Hati sudah ada kecenderungan terhadap pilihan tertentu sebelum istikharah.
5. Menyalahkan takdir atau menyesal setelah perkara yang tidak diingini berlaku selepas istikharah.

Istikharah  cara yang betul

1. Mengakui kesalahan dan bertaubat
2. Bersih dalam pilihan
3. Mimpi gerak hati dan pandangan
4. Mengulangi istikharah

(Jika mahu keterangan lebih terperinci, sila rujuk Majalah Solusi Isu #42 halaman 23)

Sumber : Majalah Solusi Isu #42 halaman 21,22 dan 23
Diterjemahkan dengan gaya tersendiri oleh Puteri Airyn
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers