My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Sunday, 18 August 2013

The Hibiscus Can Reduces Your Blood Pressure

Assalammualaikum..


Pernah minum teh Bunga Raya? Haa..What? Buat-buat terpinga yer?

Garu kepada dan bertanya.."Boleh minum ke bunga raya ni, boleh makan ke bunga raya ni?"
Aish..banyak betul persoalannya..

"Ingat bunga mawar atau jasmin saja ke boleh dimakan atau diminum..Bunga raya pun boleh dimakan kerana terdapat khasiatnya yang tersendiri."

Saintis mendapati bunga raya yang berwarna merah gelap mampu menurunkan tekanan darah tinggi. Kandungan bahan anti duretik (membantu badan menyingkirkan lebihan air) dan antosionin yang berfungsi menyekat angiotensin (bahan yang menyebabkan saluran darah mengecut) - sama seperti preskripsi lisinopril dan hydrochothizide lakukan pada kadar yang lebih sederhana dan tanpa sebarang kesan sampingan..

Bunga Raya adalah bunga kebanggaan Malaysia
Merah itu semangat.. 
Rupanya ia mempunyai khasiat yang terselindung disebalik kemerahannya

Sekian.. TQ for reading this entry

6 comments:

Aminin said...

Oh baru tahu disebalik kecantikkan bunga yang bwarna merah nie.. nice sharing

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

teringat masa kecil dulu aiza pernah masak bunga raya ni.. paksa kucing yang minum air tu, bila teringat balik rasa jahatnya aiza.. hehe..

puteri airyn said...

Haha..biar benar bagi kucing minum.. hmm.. patutlah kucing tu nampak sihat je kan..

Norhasniza Khalid said...

hahaha.. kak aiza.. lawak nye bagi kucing minum air bunga tu.. semangat kebangsaan terus kucing akak tu....

S.K.A said...

hu3 btol ke ni?? ni 1st time bca cmni =)

Tetamu Istimewa said...

Tak pernah pun. Dan baru tahu. Setahu saya, bunga dan daunnya boleh buat jelum kepala.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers