My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Wednesday, 5 February 2014

CNY.. Seharian Bersama Family

Assalammualaikum..

Hai semua.. Baru-baru ni Erin and my family jalan-jalan kat Penang.. Best sangat-sangat..
Bertolak dari kampung Merbau Pulas Kuala Ketil pada pukul 10.30 pagi dan sampai sejam selepas itu.. hehehe.. Kemana kami pergi? Mana lagi Queensbay Mall lah.. Shopping time might be.. hehe..

 Ni kat rumah nenek Erin kat kampung.. cantik tak gazebo tu, Pak su yang buatkan..Selalu petang-petang kami sekeluarga lepak kat sini sambil menikmati juadah petang..


 Ni kereta Mak Cik Erin.. Tumpang bergambar jap yer.. Mak Cik Erin Pensyarah kat Maktab Perguruan..

 Sempat lagi snap picture dari atas jambatan Penang tu yer.. hehe

 Abah cakap takut sesat.. So pasang GPS dari handphonenya.. Hmm..
 
 Ni Erin dan Mama.. Sporting tak Mama.. ?? Hehehe..

 Ni kat kedai cekelat.. STICKY.. Sebab yer cekelat tu.. Harga pun mahai.. Hmm..

 Ni kasut Abah beli kat Erin sebab masa pi tu kasut Erin secara tiba-tiba lekang..
Macam tau tau je nak kasut baru kan kan..

 Ni bukan telephone Erin.. Tapi Adik punya.. Abah beli.. Bertuah punya adik.. hehehe.. Dapat galaxy yer ekau..Pas ni belajar rajin-rajin eh..

 Ha.. Sampai malam kau dok kat Queensbay Mall tu.. Letih lah kaki berjalan dalam tu.. Huhu..

Ni pun picture time mau pulang sudah.. masa balik singgah rumah Mak Lang kat Sg Petani..
Dan sampai rumah around 11.30 malam.. Letih.. terus tidur.. Solat?? Dah buat jamak dah tadi masa kat rumah Mak Lang.. :)


Sekian.. Jalan-jalan dengan family.. Thanks sudi lihat dan baca.. Hehehe

Monday, 3 February 2014

Cerita : Suami Aku Anak Emak

Assalammualaikum..



Hai you all.. Apa khabar?? Sihat-sihat hendaknya kan.. Okay tajuk entri kali ini agak menarik juga pada pandangan Erin.. Mungkin you all juga merasakan begitu.. Inilah lumrah kehidupan.. 

Baru-baru ni Erin terserempak dengan kawan Erin.. Dia dah kahwin hampir 2 tahun.. Pada pandangan Erin, orang dah berkahwin ni mestilah gembira dan bahagia. Jom ikuti perbualan Erin dengan dia :

Erin      : Eh Nadira (Bukan nama sebenar) Kau apa khabar? (Kami bersalaman)
Nadira : Aku alhamdulillah sihat. Kau buat apa kat sini? (Sambil tersenyum)
Erin     : Aku saja window shopping kat sini.. Kau dah kahwin dah kan.. Suami mana?
Nadira : Eeemm.. Ada, dia kerja..(Jawabnya acuh tak acuh saja) Kau dah kahwin ke Erin?
Erin      : Owh ye ke.. Aku macam nilah single mingle..Hehehe..Lama kita tak jumpakan.. Kalau dapat bersembang best jugak..
Nadira : Kalau macam tu jom aku belanja kau makan ke minum ke kat restoran sebelah tu..
Erin      : Eh, tak pa ke?? Kau tak sibuk ke??
Nadira : Tak lah aku okay je.. Lagi pun after office hour macam ni lah aku.. membawa diri.
Erin      : Haa?? (Dah mula pelik dengan kenyataan yang dilontarkan kepada Erin)

Di Restoran kami mengambil tempat yang agak privasi..Pelayan restoran itu menghulurkan menu dan meninggalkan kami seketika untuk memilih menu makanan dan minuman sebelum membuat pesanan. Erin pilih menu nasi goreng Thai dan air belimbing asam boi.. Manakala Nadira pula memilih menu Chicken Chop Sos Blackpapper dan air greentea panas. Wah macam jaga kesihatan saja si Nadira ni. hehe... Patutlah cantik bagaikan model..

Sementara menunggu menu kami sampai.. Kami pun berborak..

Erin      : Nadira.. Kenapa aku tengok kau macam tak ceria saja..
Nadira : Hmm.. Aku ada masalah.. Nak cerita pun tak tau..
Erin      : Masalah juga ye sampai nak cerita pun tak tau ni.. (Erin cuba berjenaka pula.. sedangkan wajah    Nadira nampak macam serius saja)
Nadira : (Air mata mulai bergenang..Dia kuis dengan jarinya air mata yang hampir menitis ke pipinya yang putih, mulus dan gebu itu)
Erin     : Alah Dira.. Kau janganlah nangis..Cuba ceritakan perlahan lahan.. Erin sedia mendengar ni.. (Cewah.. Ada tokoh kaunselor tak?)
Nadira : Aku dan suami nak bercerai.. Kami dah tak sehaluan.. Aku menyesal..(Air matanya tidak dapat dibendung lagi lalu gugur dengan derasnya)
Erin : (Terus ambil tisu dari dalam handbeg dan beri kepada Nadira..Sambil tu usap-usap bahunya tanda bersabar)
Nadira : Aku dah tak tahan dengan perangai Mak Mertua aku tu.. Dia bagi anak dia kahwin dengan aku, dalam masa yang sama dia kontrol kehidupan kami.. Aku tak pernah bahagia..Setiap malam, aku tidur sorang-sorang..Selepas tu aku macam dingin sikit dengan mak mertua aku, Then aku ajak suami aku pindah rumah.. 
Erin     : So bila dah pindah rumah settle lah masalah kau kan..
Nadira : Settle apanya, kami pindah hanya selang beberapa buat rumah dari rumah mak mertua aku je.. Alasan suami aku bagi, dia cakap dia sorang je anak lelaki tunggal harapan mak dia.. Mak dia pulak tak berapa nak sihat.. Kenapalah masa bercinta dulu aku tak kaji semua ni.. 
Erin    : Kesian kau.. berapa lama kau kenal dengan suami kau sebelum hampa kahwin?
Nadira  : Tak lama sangatlah dalam setahun macam tu.. Aku memang tahu suami aku tu adik beradik dia 4 orang.. yang lain tu perempuan, dia anak lelaki tunggal.. Aku ingat okaylah kan.. rupanya jadi lain pulak..
Erin   : Sabarlah yer Dira.. Simpatiu jugak aku dengan kau ni..Nak bagi nasihat pun aku tak reti.. Sebab aku pun tak kahwin lagi.. Hehe..
Nadira : Tak pa lah Erin.. Dah jodoh dan nasib aku macam ni.. Sekarang ni aku balik dok ngan parent aku sebab aku rasa tak tahan sangat dah.. Ikut sayang kat suami aku tu..Memang sayang.. Tapi bila ingat kat mertua aku tu.. Aku patah hati.. Huhuhu..
Erin    : Eh, dah nak dekat pukul 7 malam ni.. Aku kena balik dulu lah Dira..(Erin minta diri)
Nadira : Okay lah macam tu.. Kau ada nombor phone aku kan.. Nanti kita contact contact yer..
Erin      : InsyaAllah Nadira..

(Kami pun bersalaman dan masing masing beredar)

Nak Dapat Pahala Tak?

Assalammualaikum


Hai you all.. Sebenarnya dalam apa jua yang kita lakukan.. kita mahukan pahalakan.. Lihatlah picture di atas ni.. Ada 3 cara nak dapat pahala.. iaitu memberi sedekajh.. Yang mana ada duit lebih tu hulur hulurkan lah.. yang tak ada, bagi senyuman pun dah cukup.. Bak kata orang senyuman itu sedekah.. hehehe..

Yang keduanya berkongsi ilmu..blogger blogger yang rajin kongsi ilmu berguna tu bagus yer.. you all dapat pahala.. bila orang ikut ke arah kebaikan, you all dapat pahala berkali kali.. poin tu untuk ke syurga.. 

Yang mana ada anak anak tu didiklah anak anak anda sebaik mungkin, bagi didikan agama yang terbaik kerana doa seorang anak yang soleh itu dapat memberi pahala kepada kedua dua ibu bapanya.. Macam Erin, tak da anak lagi.. Huhuhu.. Kahwin pun belum.. Tak pa, pasal jodoh tu urusan Allah SWT.. bila dah sampai waktunya, berkahwinlah Erin kan.. InsyaAllah jodoh ada...Kena yakin dengan Allah SWT..

Sekian Terima Kasih.. ^_@
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers