My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 15 December 2011

Rekahan Kasih - Perlukah Hati Ini Dilukai

'Kaira..maafkan abang jika kata-kata abang bisa meluruhkan segala isi hatimu. Bukan niat abang untuk menghancurkan segala impian yang kita rancang' Ikmal melafaz ayat itu di hati. Baginya tiada wanita setanding Kaira Melisa yang bisa membuat dirinya mengkagumi sifat ketabahan wanita tersebut. Tetapi dia sendiri tidak mahu terus menerus menghumbankan wanita kesayangannya ke lembah penghinaan.

"Mummy..cukup-cukuplah menghina orang yang tak bersalah. Okey fine, Mal akan ikut cakap mummy untuk terima Fina sebagai isteri Mal." Ikmal tidak mampu lagi menolak arahan Datin Farhah.

"Mummy bukan apa. Cuma mahu Mal hidup bahagia. Fina tu dah lama tunggu Mal. Macam-macam Fina buat untuk ambil hati Mal. Tapi Kaira tu juga yang Mal suka." Datin Farhah seolah-olah membebel kepada anak lelaki tunggal kesayangannya itu.

Kaira sedang sibuk mengemas fail-fail yang bertabur di atas mejanya. Dia mesti selesaikan kerjanya hari ini juga. Fikirannya masih bercelaru dengan sikap Ikmal. Dia tidak mahu ambil pusing dengan apa yang berlaku. Dia tahu kegagalan rumah tangga dahulu bukan atas kehendaknya. Tetapi ia berlaku dengan begitu pantas. Bercinta selama enam tahun tetapi perkahwinannya hanya bertahan selama enam bulan sahaja. Akhirnya Firdausmembuat keputusan untuk berpisah. Selama setahun dia sendiri menanti sinar bertandang kembali. Akhirnya dia temui Ikmal. Disangkakan panas hingga ke petang..tetapi hujan di tengahari.

Sedang sibuk dia berhempas pulas menyediakan dokumen, tiba-tiba suatu pesanan ringkas tertera di telefon blackberry kepunyaannya.

'Kaira, abang ada hal penting nak jumpa awak. Pukul 5 di Teratak Cafe.'

Setelah membaca pesanan ringkas tersebut. Hati Kaira semakin berdebar. Apakah perkara penting yang ingin disampaikan kepadanya. Teringat kata-kata Datin Farhah kepadanya pada minggu lalu disuatu pertemuan yang tidak dijangkakan.

"Oh you lah Kaira Melisa yang anak lelaki i tergila-gilakan tu yer? Janda tak sedar diri. Kalau you tu kerang busuk tetap busuk juga. Dasar pisau cukur." Sindir Datin Farhah.

Dia sendiri tidak mengenali Datin Farhah sebelum ini dan dia tidak tahu Datin Farhah adalah ibu kepada Ikmal. Kaira tidak pernah terlintas untuk bercinta dengan Ikmal atau mengaut segala harta milik Ikmal. Peristiwa hampir diperkosa oleh sekumpulan mat rempit itulah yang mempertemukan dia dengan Ikmal Aliff. Ikmal banyak membantunya. Dia berasa terhutang budi dan maruah kepada Ikmal.
"Fir, i nak you musnahkan hubungan bekas isteri you tu dengan my boyfriend okey. I sanggup bayar berapa sahaja yang you minta janji i dapat Ikmal." Fina sanggup buat apa sahaja demi untuk memiliki Ikmal.

Firdaus pula hanya memikirkan upah yang bakal diterimanya jika hal ini berjalan lancar dan dia juga tidak mahu sesiapa memiliki bekas isterinya itu kerana dalam masa yang sama dia masih menyayangi Kaira. Tetapi sekali talak tiga telah dilafazkan telah memisahkan mereka terus. Lafaz talak tiga disaksikan oleh ibu bapa Kaira. Cemburu buta telah membuatkan cinta yang dibina sejak di universiti lagi telah terkorban begitu sahaja. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna.

Selepas waktu bekerja, Kaira pun bergegas ke restoran yang dimaksudkan oleh Ikmal. Setibanya dia disitu kelihatan Ikmal berada dalam keadaan yang sugul.

"Abang..maaf Ira terlewat sikit." Dia hanya membahasakan dirinya dengan panggilan ringakas iaitu Ira. Kaira sampai agak lewat lima minit kerana kesesakan lalu lintas.

Ikmal hanya memberi senyuman kelat kepada Kaira. Berkedut juga dahi Kaira melihat sikap Ikmal.

"Abang nak jumpa Ira sekejap sahaja ni. Biarlah ini pertemuan terakhir kita. Abang tak mahu Ira sensara kerana abang. Insyaallah jika ditakdirkan Ira menjadi milik abang suatu hari nanti abang amat bersyukur." Akhirnya terungkap juga kata-kata itu dari mulut Ikmal.

Kaira hampir menitiskan air mata. Sekuat manapun dia cuba bertahan. Akhirnya air mata berderai dan tidak mampu ditahan lagi.

"Kalau itu yang abang minta..Ira pasrah..Ira menyayangi abang.." Sebak Kaira. Hatinya luruh dan kecewa. Dia fikir kenangan silap akan lenyap dari kehidupannya setelah bertemu Ikmal. Tetapi, dugaan demi dugaan harus ditempuhi.

Kini Kaira tidak mengharap lagi cinta pada lelaki. Dia lebih mengabdikan diri mencintai Illahi. Kerana cinta yang pasti adalah cinta Yang Maha Esa. Kaira Melisa pasrah dan redha dengan apa yang terjadi.




Wednesday, 23 November 2011

Lima Jam Di Hospital Sultanah Bahiyah..

Hah..you all mesti terkejut kan?? Buat apa pulak i nak dok kat hospital tu sampai 5 jam kan? Ni semua pasal my nose lah..Asyik alergic je tau..Sampai nak nafas pun susah..malam-malam bunyi 'shh,shh,shh..' sebab udara tak dapat disedut dengan baik..

Lima jam i dan adik tunggu giliran nak jumpa dengan pakar..kami tunggu dari pukul 9 pagi sampailah pukul 3 petang..tu kira siap jumpa pakar dan ambil ubat lah..

Yang kelakarnya..time jumpa dengan doktor pakar..ish muda lagi doktor tu..rasa cam sebaya dengan i je kot..doktor lelaki..i dan adik pakai baju sama masa pergi hospital tu..Nak tau kami pakai baju apa?? ha..baju ANGRY BIRD..memang tak duga akan di sound oleh doktor tu..sampai nurse pun gelak..Hai doktor, klau nak mengorat pun agak-agak ler..I sampai jadi tak tentu arah.. tahu tak doktor tu cakap apa..

Bila angka giliran dipanggil i dan adik pun masuk lah dalam bilik berkenaan..

"Awak Wan Ezzrin ke? Aik mai hospital mana boleh pakai baju Angry bird" tegur doktor tu.
I terkasima sebentar..Adoi awat dia tegur..So, i pun senyum je lah tanpa sebarang bicara. Adik pulak tersengih-sengih malu.

"Awak ni study lagi ke dah keja" Tanya doktor tu. Ai doktor kalau dah ic kat depan tu tahun 84. tak kan ada nampak i ni cam dok study lagi kot.

"Saya dah keja..kat wisma darul aman" Balas i..Dia tersenyum. Huh..!!

"Hidung awak berair lagi ker? Ubat yang diberi tu makan tak?" Soal doktor tu lagi. Kali ni sebelah kaki dia i lihat macam orang nak bersila atas kerusi pun ada. Hehehe..doktor ni cam kelakar je..

"Kadang-kadang saya skip jugak." Wah secara jujurnya i berterus terang.

"Mana boleh main skip-skip ubat. Kalau alergic memang tak boleh skip ubat. Awak kena makan tiap-tiap hari." Tu dia aih..Doktor tu bletiaq kat i..huhu..Tahan telinga je lah..

"Malam-malam tidur ada bunyi tak hidung tu? Awak tidur dengan sapa? Dengan dia ker?" Jari telunjuk doktor tu menghala ke arah adik. i hanya tersenyum dan angguk saja. Adik pulak buat muka selambernyer..hehehe..

Kemudian doktor tu ambil satu besi yang i sendiri tak pasti dia nak buat apa dengan i. Dia letak besi tu diantara hidung dan mulut. So, i ingat dia nak suruh buka mulut. I pun nganga lah.

"Tak..saya tak suruh awak buka mulut pun..just nak test hidung awak jer." Jelas doktor tu. Malu aku sedass..Dah tak cakap, i pun buat la tindakan sendiri.. Per lah doktor ni..Ish3..

"Hmm..hidung awak ni tak okey lagi..bengkak..Nanti saya bagi ubat jangan dok skip yer." Dia memberi arahan kepada i. I angguk je..tak mampu kata apa-apa.

"Kalau cam tu terima kasih lah doktor." i maw angkat kaki sudah dari bilik tu.

"Nanti kalau mai sini jangan pakai baju Angry Bird lagi yer." Nasihat doktor tu. Ai..gara-gara baju Angry Bird pun jadi isu..Apa-apa aja lah tuan doktor..Janji kau bahagia..hehehe

Sebelum keluar dari bilik tu doktor menulis tarikh appoinment seterusnya..korang nak tau tak doktor tu tulis apa..kuang-kuang..hehehehe 27/3/11 jam 9 pagi..adoi..Tahun depan kan dah masuk 2012..kenapa tulis 2011??Kerana baju angry bird kami ke membuatkan doktor tu jadi macam tu?? hehe..renung-renungkan..i ingat nak masuk semula dalam bilik doktor tu..tapi rasa tak perlu kot..then i maklumkan kat unit farmasi tentang kesilapan tarikh tu..Alahai doktor..(sory tak dapat upload pic kad i yang tersilap tarikh tu coz megapixer besar sangat kot)


Thursday, 10 November 2011

Ciri-ciri Lelaki Soleh (mengikut Alquran & Assunnah):

*Taat pada perintah Allah dan Rasulullah.
*jihad fisabilillah menjadi program hidupnya.
*mati syahid adalah cita-cita yang paling diimpinya.
... *sabar dan tabah menghadapi ujian dan cabaran hidup.
*ikhlas dalam melakukan amalan-amalan ibadah.
*akhirat adalah tujuan hidupnya.
*sentiasa takut kepada Allah dan ancamanNya.
*sentiasa memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
*zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
*qiamulail menjadi kebiasaannya.
*bertawakal penuh kepada Penciptanya.
*sentiasa bersedekah walau apa jua keadaan sama ada senang atau susah.
*berkasih sayang dan berukhuwwah sesama mukmin.
*amar maaruf nahi mungkar.
*memegang amanah, janji dan kerahsiaan.
*pemaaf dan berlapang dada.
*berkasih sayang kepada keluarga.

Wednesday, 9 November 2011

KISAH 2 : Doktor Hatiku

“Apa pasallah muka kau monyok je ni?” Tegur Adilah kepada aku. Sedari tadi lagi aku asyik rasa sedih saja. Air mata ni macam nak mencurah-curah sama lebat dengan hujan yang kat luar tu.

“Kalau yer pun Farish tak hantar mesej kat kau satu hari pun kau nak monyok cam ni.” Sambung Adilah lagi.

“Dilah, mana aku tak risau..masa dia kerja dekat-dekat sini mahu je dia mesej aku. Bila jauh-jauh macam ni sehari satu je mesej aku terima. Call langsung tak ada. Aku cuak jugak kadang-kadang.” Jelas aku kepada Adilah.

“Ye ke..Kenapa dia jadi macam tu? Dia lagi sibuk kot.” Kata-kata Adilah itu ada benarnya. Tetapi dulu aku rasa Farish lagi sibuk. Sempat je dia mesej aku. Orang cakap kalau boyfriend kita tu dahberubah perangai. Hmm.. adalah tu yang tak kena. Oh My God..Apa yang harus aku buat ni. Aku kat Kedah. Dia pulak kat Perlis. Aku mahu perhubungan seperti dulu. Kenapa hubungan kami semakin hambar. Farish seperti tidak hiraukan aku lagi. Bila aku tegur sikapnya, mulalah berhari-hari tiada mesej daripadanya. Hal ini, aku tak pernah cerita kepada sesiapa pun termasuklah Adilah. Biar aku seorang sahaja yang telan derita ini. Aku pernah juga menyuruh Farish berjumpa dengan ibu bapa aku. Bukan niatnya untuk memaksa dia berkahwin dalam jangka masa terdekat denganku. Cuma aku mahu dia berkenalan dengan keluargaku sahaja. Lagipun hubungan kami sudah menjangkau usia setahun. Berbagai-bagai alasan yang Farish berikan. Paling famous alasannya dia belum bersedia. Aku redha saja dengan alasan Farish dan cuba bagi dia masa. Sebelum berkawan dengan Farish pun aku pernah dikecewakan. Khairul..Hmm..lelaki yang menipu aku hidup-hidup. Aku tak pernah kaji siapa Khairul. Rupanya dia suami orang. Oh aku tak akan hidup gembira di atas penderitaan orang lain.

Air mata aku menitis sedikit demi sedikit. Di tangan ku masih memegang telefon bimbit berjenama Sony Ericson Xperia X10. Semua mesej Farish aku baca kembali setiap kali aku merinduinya. Aku beberapa kali mendial nombor telefon Farish. Tetapi dia reject call aku. Then dia send mesej mengatakan dia sibuk. Aku membaringkan tubuhku di atas tilam. Patung beruang yang dihadiakan Farish aku peluk seerat-eratnya. Itu lah satu-satunya hadiah yang pernah diberikan Farish. Aku tak kisah walaupun Farish tak memberikan aku hadiah yang mahal-malal. Aku hanya perlukan perhatian dan kesetiaan dia dalam percintaan. Benarlah kata orang, tak elok sangat bercinta terlalu lama. Apa kan daya aku untuk memaksa seorang lelaki yang aku sayangi mengahwiniku. Aku seorang wanita yang hanya mampu untuk berserah kehidupannya. Perlukah aku pasrah dan membiarkan takdir menentukan segalanya?

Adilah mendekati aku. Tangannya yang lembut itu mengusap tanganku. Kemudian dia menghulurkan tisu kepada aku.

“Sudah-sudah lah Tania..Kalau kau nangis bagai nak rak pun. Farish bukannya tahu. Aku faham perasaan kau. Sudah diri dikecewakan oleh Khairul yang tak sedar diri tu. Ni kau nak nangis lagi pasal lelaki. Aku cuma risau kau sakit je nanti. Masa putus dengan Khairul dulu pun sampai masuk hospital. Aku suruh je kau berkawan dengan doktor Hakimi tu, kau tak nak. Dia tu sepupu aku lah. Aku tahu perangai abang sepupu aku tu.” Membebel panjang Adilah kepada aku. Aku pula hanya mendiamkan diri. Doktor Hakimi?? Ah..mahu kah dia kepada aku? Layakkah aku dengan dia? Aku ni hanya pipit saja, dia pula punya segalanya. Tapi hairan aku kenapa sampai umur 30 tahun masih belum berkahwin?

‘Tit,tit,tit..’ Bunyi mesej dari telefon bimbit Adilah. Aku lihat Adilah seperti memikirkan sesuatu setelah dia membaca mesej tersebut. Kemudian dia berpaling kepada aku lalu menguntumkan senyuman.

“Tania..Kau nak keluar tak ikut aku?” Tanya Adilah.

“Keluar pergi mana?” Aku bertanya kembali kepada Adilah. Petang-petang macam ni dengan keadaan aku yang serabut dan berduka ini elok juga lah aku mengambil angin luar agar kesedihan dapat diredakan.

“Hmm...kita pergi Old Town nak..kita minum-minum or makan-makan kat situ. Mahu ke idak?” Hah, sudah keluar loghat negeri kelahirannya Perak.

“Okey jugak lah..Tapi aku belum mandi lagi.” Sedari pagi aku hanya terperap atas sofa di ruang tamu sambil menonton movie. Aku cuba mencari alternatif supaya aku dapat melupakan kerinduan aku terhadap Farish. Tetapi, aku tidak mampu.

“Patut aku tengok kau ni kusut masai je. Lum mandi lagi rupanya. Ish anak dara apa ni.” Adilah saja berseloroh ingin menggamitkan suasana ceria.

Aku hanya mengenakan baju t berlengan panjang, seluar jeans dan tudung Arini. Aku malas untuk bersiap berlebihan. Solekan pun yang nipis-nipis je. Lagipun kedai makan tu tidak lah jauh sangat dari Kediaman kami.

Aku memandu kereta ke kedai yang dimaksudkan. Aku dan Adilah mengambil tempat di bahagian luar. Aku hanya memesan cuppucino ais dan Adilah memesan limau ais dan juga kentang goreng.

“Senyum cikit,senyum cikit.” Adila memang selalu mengusik aku. Tambahan pula aku tengah berduka lara macam ni.

Aku pun senyum ambik syarat je supaya puas hati dia. Adila rakan rumah yang paling memahami perasaanku. Tidak seperti Nora dan Siti. Mereka berdua tu selalu sahaja buat hal sendiri. Kalau ikutkan hati aku mahu sahaja aku suruh mereka cari rumah sewa lain. Disebabkan sewa rumah yang mahal hampir enam ratus ringgit sebulan. Maka terpaksalah aku menerima housemate seperti mereka berdua.

Tanpa aku duga, datang seorang jejaka seperti aku kenali. Ya..dia adalah sepupu Adilah, Doktor Hakimi. Oh, ini point Adillah ajak aku keluar. Ada udang di sebalik mee yer. Aku mula rasa tak senang duduk bila lelaki itu semakin hampir dengan meja kami. Adilah pula melambai-lambai tangan supaya Hakimi tahu di situ tempat duduk kami. Oh, aku tak bersedia untuk bertemu dengan sesiapalah di waktu-waktu macam ni. Lagi pun mata aku masih bengkak dan merah. Nampak sangat aku baru je lepas menangis.

“Eh, tak sangka boleh jumpa korang kat sini.” Tegur Hakimi.

“Saja ambik angin lah abang Kimi. Abang dari mana ni? Ke ada terhidu yang kami akan mai kat sini.” Balas Adilah.

“Abang saja round-round pekan tadi. Lepas tu rasa lapar. So, singgah lah kat sini.” Aku lihat mata Hakimi memandang ke arah aku. Aku hanya mendiamkan diri. Rasa segan dan malu pun ada. Hakimi mengambil tempat duduk di hadapanku. Matanya tidak lepas-lepas memandang aku. Aku rasa Adilah pun perasan sikap sepupunya itu. Kenapa tiba-tiba hati aku mengatakan pertemuan ini seperti dirancang. Ah..tak kisah lah apa pun janji aku boleh lupakan Farish dan kembali ceria.

‘Tik,tik,tik..’ Tiba-tiba telefon bimbit Adilah berbunyi. Dia membaca mesej itu. Aku lihat dahinya berkerut.

“Kenapa Dilah?” Aku mahu tahu apa isi mesej tersebut.

“Alamak, aku terlupa nak bagi kunci office pada Puan Zabedah lah. Ni Nadia hantar mesej suruh aku serahkan kunci tu. Boleh aku pinjam kereta kau kejap tak. Sementara aku pergi hantar kunci tu, kau sembang-sembanglah dengan Abang Kimi dulu yer.”

“Cepat datang sini balik tau.” Aku pun mengeluarkan kunci kereta dari tas tanganku lalu diberikan kepada Adilah.

Sekarang aku hanya berdua dengan Hakimi. Ya Allah, apa yang aku nak buat ni. Hakimi hanya memandang wajah aku.

‘Adus, apa yang dia ni pandang-pandang aku ni. Kalau nak bersembang, sembang je lah.’ Hatiku mengomel sendirian.

Air cuppucino aku sedut sedikit demi sedikit.

“Tania..are you okey?” Akhirnya dia bersuara.

“Ada nampak saya demam ke?” Balas aku bersahaja. Aku rasa tak selesa apabila ditinggalkan sendiri dengan lelaki yang aku tak kenal rapat. Lagi pun aku lihat Hakimi ni macam seorang yang skema saja.

Jawapan aku dibalas dengan senyuman.

Sejak perkenalan di Old Town tu..Akhirnya aku dilamar Hakimi. Rupanya ini lah jodoh aku. Farish?? Hah, aku dah tahu cerita dia. Rupanya dia hangat bercinta dengan staff office barunya tu nama Zulaika. Patutlah lambat je reply mesej aku then buat sedih selalu.

Kini dan kini aku bahagia bersama Hakimi dan kami punyai Nur Dania Aqilah dan Muhammad Qaisy Hakim. Semua kisah duka dalam percintaan aku simpan di dalam kamus hatiku dan ingin aku campakkan ke dasar lautan supaya ia tidak lagi menjadi sejarah hitam kehidupanku..Hakimi Ilham..Thanks kerana sudi menjadi doktor di hatiku.


p/s : Idea untuk menulis sentiasa mekar di kotak fikiranku..cerita-cerita yang terlintas difikiran mahu aku kongsi bersama teman-teman.. Yang baik jadikan pedoman..Yang buruk jadikan sempadan.. Insyaallah..ezzryn Airyn

Saturday, 29 October 2011

KHASIAT TEMBIKAI

Buah tembikai atau Citrullus Vulgaris kaya dengan vitamin A dan C, asid folik, magnesium, zink dan pelbagai jenis galian lain yang bermutu tinggi dalam bidang perubatan.



Tembikai amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit.

Jus tembikai membekalkan tenaga dan kekuatan di kalangan orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru saja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan.

Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh, selaim kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah.

Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan lycopene, kaya dengan beta karotena yang mampu mencegah pelbagai penyakit terutamanya kanser.

Tembikai juga kaya dengan kalium (potsium) dimana sekiranya seseorang mengambil separuh sahaja daripada buah tembikai, dia akan memperoleh lebih kurang 825miligram kalium.

Fungsi kalium ialah merendahkan tekanan darah dan menghalang kolesterol daripada melekat dan menyempitkan pembuluh darah arteri.

Tembikai hendaklah diambil sebelum makan berat untuk membersihkan perut dan rasanya akan menjadi sangat manis terutama pada waktu petang kerana resonan dengan warna merah diNabi Muhammad SAW turut memakan buah tembikai selain daripada buah tamar. Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi merekodkan, Aisyah RA berkata: “Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama buah tamar basah”.

Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula. Ia juga mengandungi antioksidan lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser. Hal ini dilaporkn di laman web Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta.

Mengikut para pengkaji dari Universiti Harvard, lelaki yang banyak mengambil makanan yang mengandungi lycopene mempunyi risiko rendah menghidap penyakit kanser prostat. Selain itu, buah ini juga kaya dengan vitamin C dan beta karotena.

Kedua-dua ini merupakan antioksidan yang diperlukan dalam memperbaiki sel-sel badan yang rosak di samping mencegah kanser. Menurut satu kajian yang dijalankan di Universiti Harvard, beta karotena berfungsi membunuh sel-sel kanser dan mampu mengubah protein yang diperlukan oleh sel-sel kanser itu lantas dengan itu mencegahnya daripada terus tumbuh.


Tambahan daripada itu, tembikai kaya dengan kalium (potasium). Apabila seseorang mengambil separuh sahaja daripada buah tembikai, dia memperoleh lebih kurang 825 mg kalium, iaitu zat logam penting yang berperanan merendahkan tekanan darah.

Hal ini pernah dinyatakan oleh Dr. George Webb, Prof.Madya dalam bidang fisiologi dan biofizik dari Universiti Vermont College of Medicine. Kalium juga berfungsi menghalang kolesterol jahat daripada melekat dan menyempitkan pembuluh darah arteri.


Di samping kalium, ia juga mengandungi asid folik, sejenis vitamin B yang diperlukan oleh ibu bagi menghalang bayi dalam kandungan daripada mengalami kecacatan dan penyakit jantung. Mengikut Prevention’s New Food for Healing Guide, kajian yang dilakukan ke atas 4 000 orang mendapati, bayi-bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil asid folik dengan kadar yang berisiko 60 peratus lebih rendah mengalami kecacatan otak dan saraf tunjang berbanding



HIKMAH SUJUD

Sujud ketika solat ialah waktu yang paling hampir antara seorang hamba dengan Alah S.W.T. Allah berfirman dalam surah al-Hajj ayat ayat 77 yang bermaksud: “Hai orang yang beriman, rukuk dan sujudlah..” Sujud tidak dinafikan mempunyai beberapa maafaat dari segi perubatan, antaranya :

1. Melegakan sistem pernafasan (relieved congestion for breathing).

2. Mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.

Bernafas ketika sujud akan :

1. Membetulkan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

2. Membetulkan bahagian peranakan yang jatuh (prolapsed uterus / fallen bond womb)

3. Melegakan sakit hernia.

4. Mengurang sakit senggugut bagi wanita ketika haid.

5. Melegakan bahagian paru-paru daripada ketegangan.

6. Mengurangkan kesakitan pada pesakit apendiks atau limpa.

7. Kedudukan sujud paling baik untuk berehat dan mengimbangi lingkungan bahagian belakang tubuh.

8. Meringankan bahagian pelviks.

9. Melegakan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut, akan terhindar penyakit seperti apoplexia rupture of blood vessels.

Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud :

“Sedekat-dekat hamba dengan Tuhannya ialah ketika ia sujud, maka perbanyakkanlah doa (Ketika sujud)

Riwayat Muslim no. 482, Abu Daud no. 875 dan al-Nasa’i no.1137


“Sujud seseorang kepada Allah Taala menghakis sifat sombong, takabbur dan bongkak.”

Saturday, 23 April 2011

Untuk Wanita..!!

KENALI WANITA

Kategori Wanita

Siapa wanita?? Apakah yang anda tahu berkaitan wanita? Bagaimana gelaran wanita itu dikategorikan? Adakah berdasarkan umur, kematangan, pendidikan ataupun kerjaya. Anda perlu ukur itu adalah perempuan yang melepasi tahap remaja dan berada dalam golongan dewasa.

Apabila dilihat daripada senario di sekeliling, wanita dapat dikategorikan dalam beberapa peringkat seperti personaliti, pendidikan, pengalaman, pengetahuan dan sebagainya. Pada dasarnya, wanita dikatakan sebagai seorang yang bersifat lemah lembut, pemalu dan bersopan santun.

Tetapi pada zaman ini, anda sendiri dapat melihat wanita sekarang berdikari dan mempunyai kebebasan dalam menentukan hala tuju mereka. Walau bagaimanapun, sebagai wanita timur yang didedahkan dengan sifat ketimuran, tingkah laku mereka terjaga dan dijaga bagi menjaga nama baik keluarga dan bangsa.

Wanita sinonim dengan tumbuhan semalu. Pengajaran yang diperolehi daripada tumbuhan ini adalah seperti berikut :-

1. Pohon semalu menguncup apabila disentuh. Ini diibaratkan wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya)

2. Semalu mempunyai duri yang tajam bagi mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu menjaga diri daripada gangguan unsur-unsur luar seperti gangguan individu yang ingin memperalatkan mereka bagi kegiatan tidak bermoral.

3. Semalu juga mempunyai akar tunjang yang kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita perlu mempunyai hubungan yang kuat dengan penciptanya atau berpegang teguh menurut ajaran agamanya.

4. Akhir sekali semalu menguncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, wanita perlu berada di tempat yang baik ataupun situasi yang baik apabila waktu semakin senja.

Tip-tip bagi memastikan matlamat wanita itu tercapai:

1. Matlamat ditulis secara hitam putih
2. Merancang matlamat
3. Yakin dengan kebolehan diri sendiri
4. Berfikiran positif
5. Menghalang perasaan takut
6. Elak semangat diri lumpuh di tengah jalan
7. Melaksanakan matlamat mengikut keutamaan
8. Jauhi sikap optimis
9. Membuat bayangan positif

p/s : Apabila anda tahu arah kompas hidup anda, sesungguhnya anda meneruskan perjalanan separuh jalan ke arah itu.

(sumber ; Rahsia Kejayaan Wanita Berkejaya - Kamariah Wahab)

Riwayat Al-Bukhari dan Muslim



Friday, 22 April 2011

KOMIK - PUTERA BIASA


Semalaman saya membaca komik ni. Nice sangat ceritanya. Kisah cinta yang agak tragis jugalah. What ever sangat romantik. Kisahnya begini. Aoi Yoshihara merupakan seorang gadis miskin yang menuntut di sebuah sekolah. Kedatangan seorang remaja lelaki yang kaya telah membuatkan ramai yang terpegun. Bukan sahaja kaya malah dia sangat kacak. Aoi Yoshihara juga berangan-angan untuk mendekati lelaki berkenaan. Malangnya lelaki tersebut kelihatan sangat sombong. Cerita dalam komik ini sangat lucu kerana. Seorang lelaki yang kehidupannya tidak ubah seperti seprang putera sebenarnya menyukai kehidupan golongan susah. Akhirnya Aoi Yoshihara dapat memiliki Masafumi Hasegawa setelah pelbagai cabaran dan halangan yang mereka tempuhi. Aio Yoshihara terpaksa bekerja di sebuah rumah sebagai tukan masak. Hal ini kerana ibunya tidak mampu bekerja di rumah tersebut kerana sakit, maka dia terpaksa menggantikan tempat ibunya sebagai tukang masak makan malam untuk keluarga tersebut. Rupanya majikan ibunya itu adalah keluarga Masafumi Hasegawa. Lelaki kaya yang bersekolah di sekolahnya. Aisye..tak tahu macam mana saya nak cerita tentang komik ni.. Kalau anda berminat bolehlah dapatkan di kedai buku POPULAR dengan harga RM6.50. Murah kan? ok selamat membaca.. kalau rasa lucu, bolehlah gelak sorang-sorang sebagai pengubat hati.

Tuesday, 19 April 2011

Saya Takut Obesity..Tolong Saya..

Adakah anda rasa teruja dengan tajuk di atas.. Mungkin dalam hati anda juga terdetik perkataan seperti itu. Untuk mengekalkan kesihatan yang baik serta bentuk tubuh badan yang cantik bukan perkara yang mudah. Tetapi jika anda mempermudahkannya Insya Allah ia merupakan perkara yang senang dilakukan. Ia dirasakan semudah ABC atau 123. Sebelum kita mengetahuinya lebih lanjut jom ikut saya melihat piramid makanan di bawah ini. Ia sedikit sebanyak membantu anda untuk memilih atau cara makanan yang betul.


Dalam rajah menunjukkan yang paling banyak perlu kita amalkan ialah meminum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Tanya pada diri anda, adakah pengambilan air dalam badan anda sudah cukup..air merupakan petrol yang baik untuk peredaran darah. Anda tersedia maklum bahawa darah merupakan pengangkutan utama dalam sistem tubuh badan. Darah berfungsi mengangkut oksigen dan mengendalikan fungsi-fungsi lain. Jika anda rasa sukar untuk minum air secara sekali gus segelas. Cara yang paling mudah amalkan minum air sebanyak 2 teguk bagi setiap 30 minit. Dalam sehari mungkin hanya 1 gelas minuman bergula yang anda ambil dan yang selainnya adalah air putih tanpa ais atau sebagainya.



Setiap hari janganlah anda lupa untuk makan buah-buahan walaupun hanya sepotong limau sunkis atau sepotong epal. Buah-buahan kaya dengan serat dan tinggi kandungan vitamin C. Vitamin C berfungsi sebagai pelindung kepada sistem imunisasi badan. Kekurangan vitamin C akan menyebabkan anda mudah terkena selsema, menghindari daripada penyakit jantung, sakit mata dan sebagainya. Ia juga sangat baik untuk kecantikan kulit anda.



Jika setiap hari anda makan roti gandum pasti perut anda tidak menyanyi lagu keroncong akibat lapar apabila anda mahu mengamalkan diet yang sihat. Jangan sesekali makan roti biasa kerana mungkin mengandungi lemak yang tinggi tidak seperti roti gandum ini yang rendah kalori dan lemak. Jadikan ia sebagai menu sarapan pagi anda.


Anda boleh saja menggantikan nasi dengan bijian oat. Semestinya kita tahu bahawa nasi mempunyai kandungan kanji yang tinggi. Apa kata kita ubah cara pemakanan kita. Sememangnya oat tidak sesedap nasi bukan. Di sini saya mahu mengajar anda bagaimana cara melazatkan oat. Cara yang paling mudah, ringkas dan tepat ialah memasukkan 2 sudu oat segera ke dalam minuman anda. Pasti anda tidak sedar bahawa anda sedang minum air bersama oat. Kira 2 dalam 1.. Mudah bukan?


Susu oh susu. Anda gemar minum susu? Saya tahu ada yang menggeleng kepala bukan? Rugilah hidup anda jika anda tidak gemar meminum susu. Bukankah sejak lahir lagi kita sudah mula minum susu. Cuba anda fikir, adakah bayi yang baru lahir minum air oren atau sirap? Lucu bukan? Haa..dulu masa kecil boleh saja minum susu, mengapa tidak sekarang. Minumlah susu demi kebaikan tulang anda kerana susu mengandungi kalsium yang tinggi dan sangat baik untuk sistem dalam perut anda. Oleh itu sayangilah tulang dan perut anda. Susu selalu disalah anggap mengandungi lemak yang tinggi. Jika mitos itu menghantui minda anda. So, cubalah minum susu rendah lemak. Insya Allah. Sesungguhnya jagalah tubuh badan anda kerana ia telah diamanahkan oleh Allah SWT. Buat baik pada diri dapat pahala..Insya Allah..Akhir kata selamat beramal. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan pedoman atau ikhtibar..

ObEsiTy..Oh No..!!!



Obesity..obesity..suka atau tidak?? Atau anda akan berkata macam ini "Oh no i never need it, and what happen with my body?" mahu..tak mahu bukan? Obesity atau lebihan berat badan yang mungkin akan mengundang bahaya jika tiada langkah untuk menanganinya..Jika anda merasai berat badan anda bukan berat yang idea, maka lakukanlah sesuatu. Menurun berat badan memerlukan pengorbanan yang besar. Anda terpaksa mengawal nafsu anda dan mengubah tabiat pemakanan anda disamping melakukan riadah seperti bersenam.

Behubung dengan nafsu makan. Mampukah anda?? Ini soalan yang 'famous' saya akan utarakan kepada rakan-rakan yang mahu menurunkan berat badan. Jika dikira, dihitung berapa banyakkah perbelanjaan yang anda laburkan untuk menguruskan badan. Anda akan menyesal apabila tiada kesan langsung apabila menggunakan produk itu tanpa mengawal nafsu makan atau malas untuk melakukan senaman. Jika anda seorang yang berdisiplin, anda tidak memerlukan sebarang produk untuk mendapat bentuk tubuh badan seperti yang anda idamkan.

Kadang-kadang anda kelihatan cemburu bila melihat tubuh badan celebriti yang cantik seperti Maya Karin, Rozita Che Wan atau Erra Fazira. Adakah anda tahu apakah rahsia disebalik kecantikan mereka. Mereka juga berdisiplin dalam mengamalkan diet pemakanan dan selalu melakukan aktiviti senaman. Jika tidak bagaimana celebriti-celebriti ini mampu mengekalkan bentuk badan mereka.

Tip pertama dalam memotivasikan diri anda supaya anda berazam untuk kurus. Didalam bilik tidur andaa pasti ada sebuah cermin untuk bersolek bukan. Cermin itu bukan sahaj berfungsi untuk melihat wajah anda yang cantik atau ayu, malah anda boleh menggunakannya untuk melihat tubuh badan anda sama ada anda berpuas hati dengan bentuknya atau sebaliknya? Tepuk dada tanyalah minda. Jika terdapat lekuk-lekuk lemak di pinggang atau peha anda, itu bermakna tidak lama lagi anda akan mencapai suatu taahap yang dikenali sebagaai obesity. Mahu atau tidak?? Tepuk dada, tanya hati...

Tip kedua, apakah kegunaan tip pengukur? Adakah untuk mengukur badan anda ketika menempah baju? Tetapi ia juga berguna untuk mengukur diameter pinggang anda. Adakah anda rasa pinggang sangat ramping? Kalau sudah ramping..tak perlulah melakukan apa-apa.. Tetapi jika pingang anda sama diameter dengan dada anda..Wow..anda sudah kelihatan seperti sebuah botol..Mahukah???Mesti anda akan berkata begini "Oh no.."

Tip yang ketiga cubalah anda memandang oat itu sebagai ayam KFC yang menyelerakan dan pandanglah sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai Pizza yang enak..Air suam sebagai minuman berkabonat. Cubalah lakukan semua ini bukan sahaja untuk bentuk badan yang cantik tetapi juga untuk kesihatan anda. Dugaan ada dimana-mana, yang pasti anda mampu atau tidak untuk memajukan diri anda sepertimana yang anda idami selama ini..

Tip keempat yakni jadikan alat penimbang sebagai teman rapat anda..Pastikan ia memberi tahu angka yang betul apabila anda sudah berdisplin dalam menangani nafsu makan.

Tip yang kelima, bersenamlah..Jangan anda setiasa menanguh untuk melakukan aktiviti ini.. Gantikan waktu tidur petang anda dengan senaman. Tambahan pula tidur petang tidak elok dari segi agama. Jika anda memang tiada masa untuk bersenam cukup lah anda melakukan kerja-kerja rumah seperti membasuh kain dengan tangan bukannya menggunakan mesin. Menyapu halaman rumah, menyental lantai bilik air atau sebagainya.

Okay lah setakat ini sahaja yang mampu saya beri tip..Jika ada lagi tip pada masa hadapan saya akan tulis disini..Selamat mencuba (^_^)

Tuesday, 12 April 2011

Siapa Cakap Tak Mahu Kahwin??


Siapa cakap tak mahu kahwin?? Adakah insan yang akan berkata begitu? Pelik bukan soalan itu? Tidak ada seorang pun kaum adam ataupun kaum hawa yang mahu hidup tanpa berteman di dunia ini. Tetapi agak malang bagi mereka apabila pencarian cinta gagal ditemui dan cuba memujuk diri untuk hidup sendiri. Kadang-kadang terfikir, mengapakah orang lain mudah sungguh dipertemukan jodohnya sedangkan orang itu sama darjat dengan kita atau darjatnya lebih rendah. Apakah ciri perempuan yang dapat menawan hati lelaki? Persoalan demi persoalan bermain di minda. Walaupun sudah lama mengenali seseorang, akhirnya dia membuat keputusan memilih insan lain. Tidak faham dengan situasi ini, adakah disebabkan jarak, kesesuian, masa, keluarga, sejauh mana pegangan agama atau sebagainya? Apakah faktor-faktor ini diperuntukan untuk memperolehi jodoh. Dirasakan terlalu sukar untuk memperolehnya. Bila hati sudah terpaut, insan itu memilih yang lain. Terasa diri bukan terbaik untuknya. Persoalan dia, mungkin jawapan rahsia yang akan ku berikan. Ternyata tidak sesuai lagi diri ini berkawan dengan orang yang kita suka tetapi milik orang lain. Risau ada hati lain yang terguris ataupun tidak mahu terpaut lagi pada insan hakmilik orang lain........................................

Wednesday, 6 April 2011

Ada apa dengan..TELUR PUYUH..???


Wah..wah..sedapnya..enak dan lemak berkrim..Apakah yang anda lihat ini. Apa??? Telur puyuh?? Ya..benar..ini adalah telur puyuh..Ada yang berpendapat bahawa telur ini mempunyai kandungan kolestrol yang tinggi..Alah, apa pun makanan kalau diambil secara terlebih DOS memang akan memudaratkan kesihatan..Even thore vitamin..

Ok..ok let to know about khasiat telur ni. Telur puyuh mengandungi 3/4 kali ganda nutrisi berbanding telur ayam..(haha..telur ayam ni besar, tapi telur puyuh lagi berkhasiat)..Then paras kandungan protein dan vitamin sangat tinggi iaitu 13 peratus protein dan 140 peratus vitamin B1. Selain itu, telur puyuh ni mengandungi 5 kali ganda zat besi dan potasium (nak tau apa itu potasium? Sila rujuk kamus sains k..hehe). Manakala ovomucoid (sejenis protein yang terdapat dalam telur putih) mampu mencegah simptom-simptom berkaitan alahan resdung dan alahan. Ia juga dapat mengubati gangguan penghadaman seperti gastrik dan ulser perut. Telur puyuh juga dapat menyembuhkan penyakit anemia dengan membenarkan badan menghasilkan secukupnya paras hemoglobin dan membuang toksin serta logam berat dari darah.


Wow..banyak betul khasiatnya.. Haa..!! Tambahan pula telur puyuh ni memang sedap untuk dijadikan sajian hidangan contohnya dimasak sambal tumis dan makan pula dengan nasi lemak panas.. Memang dapat membuka selera kita di pagi hari kan..?? Ok lah setakat itu sahaja informasi tentang kebaikan dan khasiat telur puyuh.. :-)

Monday, 4 April 2011

BrAziLiAn sTraWBerRy BaTiLa..






(sumber : google search)

Uuummm....sedapnya...Ini lah Brazilian Strawberry Batida..
Sekali rasa sure nak lagi..Fresh dari ladang..
Klau tak dapat di ladang..
Pasaraya GIANTor TESCO pun ada strawberry fresh
apa yang penting cara penyediaannya amat lah mudah..
Haa..!! apa?? oh tentang rasanya..
Mesti lah masam manis dan lemak
Ini lah resepinya..slamat mencuba taw.. :-)


(sumber : google search)

1 cup of strawberry ulp (frozen or fresh mashed strawberries)
3 tablespoons of condensed milk
1 teaspoon of lemon juice
4 ounces of cachaca or vodka
Blend all in the ingredients in blender and serve over ice. Yields 4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers