My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Tuesday, 1 July 2014

Kenangan di Bulan Ramadhan 1 : Beli Ais Kiub

Assalammualaikum you all..


Haish.. Sambil buat kerja Erin dok senyum sorang-sorang.. Cer teka kenapa Erin senyum sorang-sorang? Bukan sebab Erin dah gila.. Tapi sebab teringat kenangan masa kecil-kecil dulu pada bulan Ramadhan..

Seingat Erin.. Waktu tu Erin baru darjah satu..Bila dah masuk sekolah.. Mama cakap kena puasa walaupun sekerat hari je.. Time rehat pukul 10 pagi.. Kawan-kawan sekelas pakat keluar pi kantin.. Kenapa pergi kantin? Kan puasa..Lepas tu nampak setiap mereka bawa sebungkus plastik berisi ais batu kiub.. 

Erin pun tanya kepada salah seorang kawan sekelas untuk apa beli ais kiub tersebut. Dia cakap untuk hilangkan haus kerana panas. Kemudian Erin tengok dia letak plastik yang berisi ais kiub itu dekat kepala, kejap dekat leher, kejap dekat muka.. Hahahaha.. dah rasa macam kelakar pun ada.. Tapi Erin pun sama.. Pada puasa keesokkan harinya, Erin pun beli ais kiub macam tu juga.. Sejuk.. kan dalam kelas tak ada aircond.. Hanya kipas saja, tak tahan cuaca panas.. Sekarang ni dalam office ada aircond.. Tak da lah nak pergi beli-beli ais kiub lagi.. Hehehe.. Kenangan-kenangan..

4 comments:

uncle gedek said...

uncle dulu pon beli ais juga... tapi sorok2 minum...

baahaha!

Jie Susanos said...

jie xprnah lak bt gitu..

puteri airyn said...

Erin pun pun hairan tren budak-budak sekolah ni.. kreatif..beli ais tapi bukan untuk makan tetapi untuk menyejukkan muka.. hehe..

mirza syazwina said...

miza pun pernah gak buat camtu!hehe
tapi buat dekat rumah :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers