My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Sunday, 21 July 2013

KeNaLi TeMaN SeJaTi

Assalammualaikum..

Macam mana yer nak kenali teman sejati??

Meh sini nak bagi tahuuuuu.....

Teman sejati merupakan teman kita dunia dan akhirat..Si Abu berkawan rapat dengan Si Ali.. Adakah mereka teman sejati?? Jawapannya adalah salah dan salah.. Teman sejati di dunia mungkin kot..Tapi akhirat belum tentu dan pasti..

Sebenarnya Al-Quran Kareem lah peneman kita yang sejati di dunia dan juga di akhirat

Okay..Jom kita ikuti kisah ini..


Hisyam bin Qatadah mengkhabarkan cerita yang didengarinya dari Hasan bahawa ada orang yang mati kemudian dilihat oleh saudaranya dalam mimpi. Lalu saudara itu bertanya kepada si mati.

"Wahai saudaraku, amal apa yang paling afdal yang kamu jumpai?"

Si mati pun menjawab

"Amalan membaca al-Quran."

Dia bertanya lagi kepada Si Mati

"Ayat apa?"

Maka Si Mati menjawab

"Ayat al-Kursiy"

Dia bertanya kepada Si Mati lagi

"Apakah itu dapat membantu manusia?"

Si Mati pun menjawab

"Ya, kamu akan mengetahuinya..Kami mengetahuinya tetapi kami tidak dapat beramal lagi."

Kesimpulan cerita ini..Ternyatalah bahawa bukan manusialah teman sejati kita atau apa sahaja..Kerana al-Quran itu adalah teman kita yang sejati penyuluh di dunia dan di akhirat..

So, Selamat beramal..^_@

7 comments:

S.K.A said...

Alhamdulillah =) nice sharing..baca, faham dan amal..tu lah yg terbaik

Norhasniza Khalid said...

Nice entry too..

Nory Zoulkefle said...

al-quran lah teman sejati umat islam kan..tapi tak ramai yang mengamalkankan, nory pon kadang2 lalai amalkannya..hukhukhuk

man said...

Tq for info..hehehe

puteri airyn said...

Sharing is caring.. Hehe

Aida Ismail said...

Nice sharing sis ^^

puteri airyn said...

ur welcome :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers