My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 27 July 2013

TeRkeNa PaTuKaN ULaR

Assalammualaikum..

Ohoi..semalam ku bermimpi di patuk ular..Then my friend cakap..Haha..ada orang nak masuk meminang hang..Uish..pikir punya pikir ..Tak kan kot..Haha.. Mainan tidur je kot..

Bercerita bab patukan ular ni..Naik seram aih..Sebab ia boleh membawa maut..

(Gambar sengaja diperbesarkan untuk menakutkan kalian.. hehe)

Erin selak-selak majalah..Tetiba terjumpalah info tentang 
RAWATAN KECEMASAN AKIBAT DIPATUK ULAR..

So, Erin rasa that's a nice topic to sharing with u all..

1. Elakkan mengikat atau membuat balutan yang ketat (tourniquet) pada sekita anggota badan yang dipatuk. Ikatan yang terlalu ketat dan lama akan menghalang peredaran darah dan menyebabkan bengkak. Selain ia boleh merosakkan anggota yang akan membawa kepada keperluan untuk pemotongan..Ikat kemas-kemas boleh menyebabkan anggaota U all dipotong.. uish..

2. Jangan sesekali menyedut bisa atau menoreh bahagian yang dipatuk..

3. Elakkan menyapu sebarang krim , ubat tradisional atau antiseptik pada bahagian yang dipatuk.

4. Jangan sama sekali memberi mangsa minuman beralkohol kerana ia boleh meningkatkan penyebaran bisa keseluruh badan dengan cepat.

5. Jangan memberi morfin , aspirin atau ubat-ubatan yang mengandungi aspirin kepada mangsa..

Nice sharing for you..Thank you for reading ^_@

10 comments:

Norhasniza Khalid said...

kata orang dulu-dulu cam tu lah kot, hihi...
kalau ada, tahniah! hihi, jemput mama tau..

puteri airyn said...

InsyaAllah mama.. kalau dah sampai jodoh.. Boleh la Erin jemput mama datang kenduri nanti.. tapi ni calon2 nya pun tak nampak rupa lagi..hehe..

Rubiatul Adawiyah said...

serius? dah tu nak buat cam mane kalu da kena patuk ular? buatnya hospital jauh cane? kesiannya..

Teena Tna said...

Ada orang dah masuk meminang tak?? Hee

puteri airyn said...

Rabiatul Adawiyah..Sebolehnya kena cepat bawa ke hospital..ikat anggota yg terkena patukan tapi jangan terlalu ketat dan terlalu kemas..

Teena Tna - Hehe..tak da pun..mimpi tukan mainan tidur saja.. semalam terlupa nak basuh kaki.. :-)

ANIM said...

ngeri juga bila dengar dipatuk ular..
jodoh makin hampir tu..hee

puteri airyn said...

Memang ngeri kak Anim..Tapi malang memang tak berbau..hehe..jodoh tu tak tau lah :-)

zakirasli .. said...

yg no.1 & 2 tu bnyak tunjuk kt dlm filem tu.. ingt betul cara tu

puteri airyn said...

mengikut majalah yang Erin baca tu.. doktor kata salah.. sepatutnya kena dapat suntikan dari hospital..jika bertindak sendiri kemungkinan akan memudaratkan bahagian anggota yg terkena patukan atau merebak ke bahagian yg lain..

Aida Ismail said...

Ngeri la tengok gambar ular tu =.="

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers