My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Sunday, 21 July 2013

ThE SiMPLe DiShEs

Assalammualaikum..

Di bulan puasa ni mesti segala masakan berlegar-legar diruang fikiran U all kan.. Mesti fikir..Berbuka nanti nak masak apa..Untuk sahur nanti nak masak apa.. Kalau pi beli kat Bazar Ramadhan..Hmm.. Faham-faham je lah kan..First sometimes makanan tu nampak sedap.. Tapi bila makan.. Alahai tak sodap..Tak sama masak di rumah..Kebersihan.. Tak yah dipersoalkan lah.. Lebih baik masak.. So, menu.. Search je lah kat buku masakan atau kat internet ni.. lagi pun banyak blog dok tunjuk pasai masakan nih..

Paling mudah bagi Erin..Menyediakan simple dishes..Nak tahu apa?? Hehehe..Jom view picture bawah ni..

Haa.. tudia.. senang disediakan..enak dimakan.. Hehehe..Tapi menu ni sesuai untuk waktu iftar je kot.. Waktu sahur.. takut perut tak boleh terima pulak..

Alahai sesenang 1,2,3.. First rebus je spegetty tu sampai lembut..Kemudian buatkan sos dia..Yang readymade pun okay.. Sos tu dimasak bersama daging cincang dan letaklah lah capsicom (cili benggala)..Kalau nak pedas dan masam lagi..Tambahkan cili hijau (cili melaka) dan Tomato yang dipotong dadu..Akhir sekali goreng telur hancur..So, siap..Taraaa... Boleh lah menjamu selera..Simple tak??

Satu lagi Menu...Lauk pembuka selera di pagi hari waktu sahur..Cer lihat kat bawah ni..

Oh ikan kukus.. Sedap ni..cicah dengan budu.. Tak pun makan bersama kicap..Sedapnya.. nasi akan bertambah berpinggan-pinggan..Tak caya..Try lah buat ikan kukus..Pastu bagi tahu Erin yer..

Itu je nak story morry.. TQ sudi baca.. Hehehe

9 comments:

Norhasniza Khalid said...

oh spageti itu... teringin pulak nak masak nanti..

puteri airyn said...

Menu yang mudah dan sedap..cuma lambat skit tang rebus spagetty tu lah..hehe

Nira Karmila said...

Spaghetti! Favourite saya~
Kak erin pernah buat spaghetti cucuk pada sosej tak?

Mak saya ajar pada saya. Hehe... comel bila spaghetti cucuk pada sosej tu dah masak. (>.<)

Dan, makan sikit sahaja dah kenyang.

P.S. Lagu blog kak erin best~

puteri airyn said...

Kak Erin tak penah buat spagetty cucuk sosej.. teringin jugak nak buat.. :-) TQ puji lagu kat blog kak Erin..

Nira Karmila said...

Buatlah~ seronok.
Hehe... saya minat buat eksperimen pada. makanan. Aiceh~ haha

Aida Ismail said...

Ikan rebus cicah budu. Sedapnyeee. ^^

puteri airyn said...

Ikan kukus cicah budu memang sedap.. Hanya orang klate je yg tahuu.. hehe

Nory Zoulkefle said...

bestnya kalau nory rajin masak macam eryn..hehehe

puteri airyn said...

Erin pun tahu masak yang simple-simple je.. :-) masakan yang susah-susah past je kat mama.. heehee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers