My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Monday, 22 July 2013

YumMy WiTh MurGy DaGinG

Assalammualaikum...

Tadi hampa semua berbuka puasa makan apa yer??

After Erin balik keja.. Ini je yang sempat Erin masak.. Selalunya Erin akan masak makanan yang sedap dan simple..Kiranya boleh siap dalam masa tak sampai setengah jam..Nak tahu ke Erin masak apa hari ni..

Jom scroll ke bawah..

Step pertama.. Mee Meggy mesti ada yer.. Tak kira lah jenama apa pun.. Janji perasa kari..Sediakan bahan-bahan seperti dalam gambar pertama tu..(View je lah yer malas nak cerita ^_@)

Potong dadu semuanya kecuali daun sup tu dicincang.. Masukkan semua bahan yang telah dipotong ke dalam 2 biji telur yang telah dipukul.. Kemudian rebus mee meggy dan tos kan..Masukkan mee meggy ke dalam telur dan gaulkan sehingga sebati.. kemudian masukan separuh perencah kari yang sedia ada di dalam pek meggy yang hampa beli tu..(Ingat tu.. separuh sahaja..kalau buh semua perencah tu.. alamat kemasinan lah masakan hampa tu...)


Sediakan kuali dan tuangkan sedikit minyak (Ikut sukatan yang hampa suka) dan tuangkan mee yang telah digaulkan dengan telur ke dalam kuali...

Setelah masak dan kelihatan sedikit garing.. Hidangkan di dalam pinggan dan letakkan sos daging cincang ala sos spagetty ke atas bahan yang digoreng tu..

Taraaa.... Maka terciptalah resepi Murgy Daging  a.k.a Murtabak Meggy Sos Daging Cincang.. Haha.. Nama resepi ni..Erin yang letak.. Cewah.. Kay selamat mencuba..

Ni lah Murgy Daging yang dihidangkan bersama Air Siren..Haaa?? Tak pernah dengar nama air tu.. haha.. Tu air kacukan.. Sirap tambah Oren.. So, Erin panggil ia Air Siren..

Tidak dilupai menu berbuka yang mama  Erin masak.. Mee Meggy Goreng Kerang..

Alhamdulillah..Kenyang.. Masakan di rumah lebih bersih dan suci.. Ingat tuuu...

12 comments:

Norhasniza Khalid said...

sedapnya .. hihi..
terliur mama bangun sahur ni

puteri airyn said...

Mama.. nanti cuba lah buat.. senang je ni.. :-)resepi mudah dan gerenti sedap..

Nira Karmila said...

Kak Erin~
sob sob kak erin ni selalu update entry pasal makanan.
Grrr~~haha

Nak cuba buat murtabak maggi! (>.<)
Thanks kongsi resipi.

puteri airyn said...

Nira.. Murtabak Meggy ni sedap tau.. kak Erin pun tak sangka.. percubaan pertama berjaya.. hehe.. tak ikut buku resepi pun.. cuma macam pernah dengar pasal murtabak meggy ni..

Mizz Aiza said...

wah.. sedapnya menu berbuka semalam.. hari ni berbuka masak apa erin?

puteri airyn said...

Malam ni tak plan lagi.. hehe..

Ali and TheBlogg said...

tu diaaa...kecuq ayaq liuq cek dok tengok megi murtabak nih...hehe

puteri airyn said...

Hehe..sapa tak try rugi ni..masakan ni mudah je

Aida Ismail said...

Senang je rupanya nak buat murtabak megi ni ek. Hehe~

puteri airyn said...

Memang senang..tap tap petik jari dah siap..hehe :-) sedap pun sedap..rugi kalau tak cuba..

shark said...

adeh..
x terlintas plak nk wat cmni..
megi pataya dh nie..
terbaekk~

puteri airyn said...

Shark..pasni mesti cuba masak meggy tu tau.. hehe..senang je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers