My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Tuesday, 12 November 2013

SAKIT ITU KIFARAH

Assalammualaikum..

Hai semua.. Dah tidur ke?? Awal lagi kot baru pukul 11.00 malam kan..You all mesti perasankan yang Erin sekarang ni dah jarang sangat nak update entri kat blog ni.. Sebenarnya Erin sedang beri keutamaan kepada kerja Erin di Office.. Bila balik je rumah dah penat.. Selalu Erin akan balik dari Office sekitar jam 7 malam.. Pergi Office pukul 7 pagi dan pulang 7 malam.. dasyat jugak tu kerja 12 jam.. Nasib tak 24 jam.. 

Kepada adik-adik yang ikut program ke Gunung Angsi hari tu, maaf ye sebab Kak Erin belum sempat nak habiskan cerita part-part kita masa program tu.. InsyaAllah, Kak Erin akan cari sedikit waktu untuk update entri berkaitan program mendaki Gunung Angsi tu..

Pada malam yang dingin ni..Erin ingin kongsikan sedikit pandangan Erin berkaitan perubatan secara Islam..

Paling mudah diamalkan ialah.. Jika sakit, perbanyakkanlah membaca surah al-Fatihah dan minumlah air syurga yang ada di muka bumi ini yakni Air Zam Zam..

Sesungguhnya sakit itu datang dari Allah SWT dan ubat penyakit itu juga dari Allah SWT.. Sakit itu merupakan kifarah yang Allah turunkan kepada kita untuk menguji hamba-hamba NYA yang dikasihi.. Apa lagi yang kita harapkan melainkan kasih sayang NYA dan keredhaan NYA.. Ketika sakit itulah kita sentiasa menginagati Allah.. Waktu sakit itulah kita beasa dekat dengan Allah.. 

Ketika menahan kesakitan di bibir hanya mampu bertasbih dan menyebut nama Allah.. Allah amat suka akan hamba-hamba NYA yang sentiasa menyebut namaNYA dan mengingatiNYA.. Sakit itu ujian.. dan waktu itu kita segera bertaubat akan dosa-dosa yang kita telah lakukan.. Sememangnya manusia itu tidak terlepas dari melakukan kesalahan.. Jika tersilap langkah, segeralah kembalilah bertaubat dan berjanji tidak akan melakukannya lagi pada masa hadapan.. (Taubah Nasuha) Sesungguhnya pintu taubat masih terbuka sehingga nafas yang terakhir.. Begitu sayangnya Allah SWT kepada kita..


15 comments:

wanariahamiza said...

Ya Allah, semoga kita semua sentiasa berada dalam kalangan mereka yang tidak alpa. Amin. :)

Sam Banjamin said...

sakit.. suka.. duka.. kehilangan. malapetaka.. dan pelbagai musibah tu semua tanda sayang allah kpd kita... syukurlah diujiNya..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

benar sakit itu satu kifarah.. itu tanda kasih sayang Allah kepada kita..

mak ieteng said...

sakit itu menghapuskan dosa-dosa kecil.

PeRdU cINta said...

setuju erin..Allah sentiasa memberi peluang kepada hamba NYA..sentiasa memberi lorong untuk menuju syurgaNYA..cuma kita mesti segera sedar dan bangkit untuk sentiasa bertaubat.. :)

Cik Mun said...

betul tu..sakit tu dapat menghapuskan dosa kecil kite..

Lieya Von Jay said...

tq share kak erin.aah betol lah kak erin jrg update skrg ni. sy pon dok tggu gak kak erin update psl gunung angsi tu ^_^

TelingaBulat said...

sebenarnye kak airn bile kite sakit ni sebenarnye dia saje nk duga kite..nk tgk kemampuan kite mase diberi ssh..masih ingt dia atau x..

puteri airyn said...

Utk mengarang part 2 Gunung Angsi.. Kak Erin kena ambil masa sikit.. sebab banyak nak kena tulis.. :-) InsyaAllah dalam masa terdekat ni kak Erin akan cuba tulis tentang tu.. Ada lagi peristiwa menarik yang kak Erin nak share dengan you all semua.. cuma masa itu terlalu mencemburui dikriku ini.. :-)

Ida Syuhada said...

Sakit juga penghapus dosa2 kecil

ANIM said...

7 pagi hingga 7 malam...
hebat juga erin ni, kalau kak..pancit, hee

SecretOfShaila said...

yezza...sakit itu khifarah...selain itu menghapuskan dosa kecil kita...

Akmal Halim said...

kadang2 masa sakit tu baru kita akn kembali muhasabah diri kembali..sebab masa sihat selalu alpa dengan nikmat dunia :)

Tetamu Istimewa said...

Terima kasih ingatan ini Kak Erin.Saya pun kurang sihat sejak sehari dua ni.

Affy Afiqah said...

memang betul sakit itu kifarah, dan Allah uji supaya kita tak lupa pada Dia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers