My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 28 September 2013

Cerita : Kisah Erin Dulu-dulu (Part 1)

Assalammualaikum..

Erin nak cerita tentang bezanya kisah hidup Erin dulu-dulu dan kisah hidup Erin yang sekarang..

Masa Erin kecil-kecil dulu hidup kami sekeluarga susah sangat. Tak ada kenderaan. Nak pergi mana-mana pun jalan kaki saja. Kalau dapat pergi Hankyu Jaya tu. Kira best yang teramat dah sebab tak selalu masuk pasaraya. Itu pun Erin jalan-jalan saja tak mintak apa. Mama dari awal lagi dah pesan kat Erin jangan mintak apa-apa.. So, tengok-tengok saja. Nak tahu waktu tu umur Erin berapa, baru usia 3 atau 4 tahun. Masa tu dah boleh fikir Mama dan Abah bukan orang kaya. Apa yang ada Erin pakai saja. Baju bersalin pun bila time raya. Masa tu baru merasa pakai baju baru. Percaya tak you all, masa Erin kecil-kecil, tak pernah merasa pakai 'pampers'.. Mama bagi Erin pakai lampin kain tu jer. Bab makan pula, kami suka makan singgan ikan. Kalau tak hari-hari makan nasi dengan telur dadar saja. Satu lauk pun dah cukup untuk kenyang.

Rumah Erin pula tak ada kusyen.. Kami duduk atas lantai je.. Sejuk tau.. Tapi tak apa sebab dah biasa. sejak Erin lahir, Erin dah diajar tidur dalam bilik seorang diri. Memang rasa takut masa tu. Tapi bilik Erin sebelah bilik Mama dan Abah. Bila menangis pada waktu malam, Mama akan datang jenguk Erin. Tapi Erin ni budak baik.. Jarang nak nangis.. Kalau nangis pun senyap-senyap saja sebab malu tak orang dengar.

Paling best masa Erin kecil-kecil dulu.. Erin ada kawan..Kawan tu nama dia bear.. Hehe.. Tu patung kesayangan Erin.. Semua suka duka Erin cerita pada bear..Dulu Erin ni suka nakal-nakal sikit.. Kalau Mama marah mesti nangis dan cari bear.. Erin suka sembunyi dalam celahan kain baju yang Mama gantung kat dalam bilik. Sembunyi untuk sedih bila kena marah.. Normalkan..

Nilah bear tu.. Sampai sekarang Erin still simpan lagi tau

Minum botol susu? Seriusly Erin tak pernah.. Erin minum susu dalam cawan sejak kecil lagi.. Mama dan Abah nak ajar Erin berdikari. Kiranya senang nak tinggalkan Erin untuk dijaga oleh siapa pun sebab tak gaduh nak bawa botol susu.

Selalu bila tiba time nak raya.. Erin dengan Mama akan balik dengan bas. Seronok masa tu dapat naik bas.. Abah pula jarang ikut kami balik kampung..

Itu je kot cerita Kisah Erin dulu-dulu untuk kali ni.. Nanti ada masa cerita lagi yer..

13 comments:

Fizalinolie said...

Bila terkenangkan masa lampu. Pasti! Kekadang tersulam perasaan hiba di hatikan.

Tapi... Masa silam jugak membuatkan kita lebih matang dan lebih menghargai sesuatu.

Hikhik... Masih simpan yer bear masa kecik2. Cermat sungguh Erin :)

puteri airyn said...

dah hampir 30 dah bear tu..Erin syg bear.. :-)

Lieya Von Jay said...

kak erin anak tunggal ke ? Saya dulu pon susah gak kak. umah memang xda kipas pon , panas kipas ngn kertas ja. makanan pon lebih kurg mcm kak jugak makan telor ja. nak buat kuah kdg2 dgn megii.. ^_^ tapi bersyukur bila kita pernah susah kita lebih menghargai sesuatu benda ^_^

TelingaBulat said...

lamanye usia bear tuh..siap berbaju lg..tuh boleh le tukarkan ke baju baru tu hehe

ZakiRasli Blogz said...

Comelnye bear tu kak :D apapun, kesusahan masa lalu mengajar dn membuat kita lebih kuat dlam mnempuh hidup skarang ini.

sha (chirp chirp) said...

ooh akak ank tunggal eh. kehidupan masa lampau mengajar kita erti kehidupan. kita yg pernah merasa pakai pampers & minum botol susu da rasa sngt bersyukur. respect dengan akak. hee. comel comel bear tuu, siap pakai bajuu :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

masih elok lagi keadaan bear tu erin.. keluarga aiza dulu pun mengalami kesusahan selepas kematian arwah ayah aiza ketika aiza berusia 12 tahun.. mak aiza pula hanya menoreh getah demi membesarkan anak-anak.. memang perit sangat bila dikenangkan balik..

Cik Mun said...

wahhh..erin masih simpan bear tu ye..

Ida Syuhada said...

Ida tak pernah ada patung atau bear macam kak erin.... arwah opah tak kasi... tapi ida ada bantal busyukkk hehehe...

p/s: kak erin ida dah masukkan blog akak dalam senarai blog list...senang sket nak bw ;)

pha is said...

tak tau nak komen apa... erin seorang yg tabah..

Aku Penghibur said...

ye kak , acik pun orang susah :) mak ayah memang ajar dari kecil untuk independent :) semoga akak kuat hadapi segalanya

S.K.A said...

menarik kisah akak ni =) sy suka bca..nnti smbung ye..smoga hidup akak dan keluarga diberkati..biar hdup xkaya dgn harta..jnji kaya dgn budi pekerti serta iman

Tetamu Istimewa said...

Dah lama tak dengar nama Hankyu Jaya ni. Dulu memang popular kan Kak Erin.

Setiap orang melalui pengalaman yang berbeza. Jadikan pengalaman itu kenangan yang terindah dalam hidup.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers