My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Tuesday, 24 September 2013

Kesihatan : Kanser Serviks

Assalammualaikum..

Ni merupakan entri kedua yang berkisarkan perihal Sakit Puan.. Hmm.. Tetiba dah rasa macam doktor pulak kan.. Nak buat macam mana.. Minat sains di bangku sekolah lagi.. Tetapi tersilap masuk bidang perakaunan.. Maka inilah jadinya.. Bekerja pula bidang pentadbiran.. Wah.. Tersasar jauh dari minatku ini.. Apa boleh buat ini semua sudah ketentuan takdir.. Kita hanya merancang.. Yang menentukan adalah Yang Maha Kuasa..

Apa itu kanser?

Kanser merupakan sel yang terhasil secara tidak normal dalam badan seseorang. Terdapat sekelompok sel kanser yang disebut sebagai tumor dan jika tidak dirawat, tumor ini akan membesar dan merebak ke anggota badan yang lain. Bagi wanita pula, kanser yang paling famous amous ialah kanser payudara dan kanser serviks.

Apa itu serviks?

Serviks adalah bahagian pangkal atau bawah rahim yang bersambung dengan vagina (alat sulit perempuan)

Tanda-tanda awal kanser serviks.
  • Perdarahan yang luarbiasa dari vagina (bukan haid)
  • Perdarahan yang banyak
  • Perdarahan yang berpanjangan
  • Perdarahan di antara haid
  • Sakit
  • Kehadiran darah beku
    • Perdarahan dari vagina selepas hubungan seksual
    • Sakit semasa hubungan seksual
    • Perdarahan dari vagina selepas putus haid
    • Keluar cecair yang luarbiasa dari vagina
  • Berbau
  • Bercampur darah
Apa yang menyebabkan berlakunya kanser serviks ini?
  • Memulakan perhubungan seksual pada usia terlalu muda.
  • Mempunyai pasangan seks berbilang
  • Mengandung lebih dari 5
  • Jangkitan kuman melalui hubungan seksual seperti 'HPV' (Human Papilloma Virus/wart virus)
  • Kurang jagaan kebersihan anggota sulit
  • Merokok (Kajian mendapati merokok boleh membuatkan sistem imun tubuh badan lebih terdedah kepada jangkitan virus dan penyakit berkaitan dengannya).
  • Kurang daya tahan melawan penyakit, disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu.
p/s : Untuk maklumat lanjut sila rujuk website seperti di bawah ni yer..
http://myservik.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=54

3 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

ramai yang kurang kesedaran berkenaan bahaya penyakit kanser.. perkongsian yang baik erin..

Nory Zoulkefle said...

bahaya kan kanser ni...mintakk dijauhkannlah...huhuh

Norhasniza Khalid said...

ermm... minta dijauhkan lah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers