My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 28 September 2013

Mana Lebih Kreatif?

Assalammualaikum..

Dalam kehidupan kita seharian, kita melihat banyak perkara yang telah diinovasikan.. Ia adalah cetusan daripada idea yang kreatif.

Okay, Erin bukan nak cakap pasal pembaharuan yang dilakukan oleh Negara.. Tetapi ia melihat kepada kumpulan yang lebih kreatif dan mampu melakukan inovasi.


Antara golongan kaya dan golongan miskin yang manakah lebih kreatif?

Jika soalan ini diajukan kepada Erin..Mesti jawapannya golongan miskin kerana mereka tidak berkemampuan. Dengan ini mereka mencipta atau mengubah sesuatu benda itu mengikut keperluan mereka.

Golongan kaya dan berada pula, apa yang mereka mahu tak payah bersusah..Hanya order dan beli..Tidak perlu berfikir bagaimana cara. Tetapi golongan miskin memikirkan berbagai cara untuk hidup..

9 comments:

Zai Zaiman said...

betol2 kreatif golongan ini dan ke-kreatifan mereka jika diketengahkan maka jadilah mereka orang yg kaya.

Ape pun syukur walaupun mereka miskin, sekiranya mereka mengamalkan ajaran agama maka kelak d akhirat merekalah yg paling mudah utk ke syurga Allah swt berbanding mereka yg kaya, kelak mereka akan ditanya ke manakah harta mereka di belanjakan...

Apapun mengikut ranking dunia, Malaysia merupakan salah satu negara tertinggi yg penduduknya mempunyai banyak hutang!

Fizalinolie said...

Salam kenal. Nice sharing.

pha is said...

btol.. sbb miskin la, org afrika boleh buat selipar dari botol air...

TelingaBulat said...

setuju jawapan erin..sbb mereka kurg kemampuan mereka cuba utk variasasikan ape yg mereka ade.kreatif sgt.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

betul tu erin.. teringat mak aiza hanya menumbuk ikan bilis untuk makanan tengahari masa aiza susah dulu (sebab nak beli lauk tak mampu dan ikan bilis pula sedikit saja. jika ditumbuk jadilah banyak)..

Cik Mun said...

betul tu..mun setuju :)

Aku Penghibur said...

tentulah orang miskin kerana mereka terpaksa gunakan apa jua cara untuk survive hidup

S.K.A said...

betol 2..orang miskin ni lebih berusaha..tgok bill gates..asalnya pn dr keluarga miskin =)

Tetamu Istimewa said...

Setuju, orang miskin lebih berdikari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers