My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Sunday, 6 October 2013

Nah Hai.. Kena Buli

Asssalammualaikum..

"Kau tolong buat kerja ni yer.. Aku tak sempat.. Kau kan orang baru dalam pentadbiran ni.. kena lah buat semua ni..Nanti bagi kat aku segera yer, bos nak.." Seorang senior di tempat kerja memberi arahan kepada aku..Suaranya lembut tapi ternyata arahan seperti bulian.. Padahal itu adalah kerjanya.. Dia bukan bos..Tapi hanya staff biasa..


Wah, wah.. mentang-mentah kita ni staff baru.. Suka suki sahaja dia suruh kita buat kerja yang sepatutnya kerja dia.. Pernah you all ada pengalaman macam ni.. Sila kongsi dengan Erin yer.. Situasi yang Erin alami hampir sama dengan dialog rekaan seperti di atas..

Haruskah buli bulian seperti ini wujud di dalam persekitaran kerja kita?? Persoalan..demi persoalan...

20 comments:

Shark Kay said...

Hoho..
Org tu misti kaki bodek.
Mmg x ptut.
Dh beso2 pn nk buli.
X matang lg tu.

puteri airyn said...

Entahlah.. Kak Erin tengok yang senior ni lebih bagi komitmen hal lain dari hal kerja.. contohnya keluar time ofis, pick up anak kat sekolah.. Cuti anak sakit.. Keluar bersembang dengan kawan kat kedai makan time ofis.. Dan macam macam..Kerja tak jalan so, depa ni dok suruh praktikal or staff baru yang handle kerja depa tu.. depa kata kerja depa banyak.. memang banyak sebab campur adukkan komitmen lain yang tak sepatutnya..

biskutcelup said...

tak sangka zaman kerja pun ada buli2 ni..ingatkan zaman sekolah je >.<

Kechek Buzz said...

mase kje part time dlu slalu gak kne... kadang-kadang terkebil-kebil tak tahu nak buat mcm mne.. bile ingat balik memang sakit hatilah... grrr

Norhasniza Khalid said...

boringnya ada orang kaki buli ni erin, rimas rasa... ikutkan mama mama tumbuk je.. haha..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

memang tak patut la macam tu erin.. masa aiza kerja dulu staf sama jawatan baru masuk tak sampai hati nak buli dia.. aiza cuba juga siapkan kerja sendirian, akhirnya dia yang tawarkan diri untuk membantu.. aiza pun orang dah offer setuju je la, tapi bagi setakat mana yang dia mampu buat.. orang baru mesti kemampuan pun terbatas.. harap kawan erin tu berubahlah, tak elok ambil kesempatan kat orang lain..

HuSNa MicHi said...

Assalamualaikum...
sy dah follow blog ni...
kalau sudi follow la blog sy blk ye... salam kenal :)

PeRdU cINta said...

ini pengalaman saya..situasi 1:kerja dia suruh kita buat..kerja kita yang azali tu yang utama..dia marah kenapa lewat siap..tapi bila orang tanya,dia kata dia yang buat..oh keterlaluan..

part 2:bos suruh buat dia slumber..bila orang lain terima arahan dari bos dia dan lunaskan kerja elok..dia pulak dok cari salah kita..marah kita lebih dari bos..bos cool je..

susahnya bila pekerja biasa..bawahan..marah staff lain yang sama level dengan dia melebihi bos..terkilan.. :)

Aku Penghibur said...

ada pulak macam tu , tak kira baru atau lama.. baut kerja masing-masing sudah

Tetamu Istimewa said...

Selalunya begitulah yang dialami oleh pekerja baharu. Tak sepatutnya perkara ini berlaku.

azman Arsad said...

kebiasaannya pekerja baru tak perlu dibuli.. biasanya pekerja baru akan buat semua kerja walaupun tak suruh buat.. habis semua kerja dia buat.. hahahaha.. nak tunjuk kebolehan.. hik hik hik

Lieya Von Jay said...

pernah ja kak... menyampah betol org mcm ni.. bila time kita nak mintak tlg dia balik plak dia buat2 bz. mnyampahh

pha is said...

harap2 bila dah keje nnti, x kena situasi mcm ni..

Aya Zuki said...

hihi sabo jela..adab :)

Ida Syuhada said...

Ida tak faham sungguh dengan sikap orang yang suka membuli ni. Dulu Ida sempat bekerja sebelum sambung study ni.. tp kat bank tempat ida kerja tu takde pula yg suka membuli...masing2 reti buat kerja memasing ;)Cuma kalau cuti jer terpaksa lah cover.

SecretOfShaila said...

itu mmg sudah menjadi lumrah,sering di buli oleh orang atas...shaila pun selalu kena...hurmmm..

PakcikLie PCL said...

Erin kerja gov korg ke? ...org kerja senang memang nak senang lg, buli org baru dan bodek kuat tuk dp nama ...biasa dah tu.

Fais-SKA said...

Sya xpnh lg kena situasi mcm ni..hm jgan bg muka sgt kak..biar tegas skit..nnti pasti dia bt lagi..bnyakkn bersbar ye

adrianna syaz said...

Boleh buli2 org cmtu..sabar2..

Salam kenal..sya folo blog cerita sang puteri..jika sdi,snggh ke blog sya ya :)

rayeizan mohd hamsah said...

pergh dari sekolah BULI sampai kirja BULI juga....haiyaaaa

salam ...sya folo blog ni ...jika sudi, singgah ke blog saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers