My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Friday, 11 October 2013

Tips-tips Kawal Emosi

Assalammualaikum..

Aih..sampai selsema Erin dibuatnya.. Haa.. Erin sibuk je mengemas majalah-majalah untuk disusun ke dalam rak.. Wah, punyalah banyak.. Maka, perlu dileraikan helaian yang penting.. Yang tak penting kita kikis buang yer.. Hmm..

Sedang kodek-kodek belek majalah-majalah ni.. terjumpalah petua atau tips bagaimana untuk kawal emosi.. Okaylah..Erin share dengan you all yer..



1. Tarik nafas sedalam-dalamnya dan fikirkan akibat tindakan anda jika gagal kawal emosi. Pastinya ia adalah tindakan yang sia-siakan..

2. Minumlah segelas air putih untuk hilangkan segala emosi yang negatif.

3. Kembalikan segalanya kepada Allah, pastinya kita sering lupa pada Allah kalau emosi tidak stabil. Maka perbanyakkan istighfar.

4. Carilah seorang teman yang boleh dipercayai untuk bercerita.. Jika tidak ada.. cubalah bermonolog dengan diri sendiri.

5. Redha dengan apa yang menimpa.. Anggaplah ia sebagai ujian ketika di dunia ini...

12 comments:

PakcikLie PCL said...

Erin..terima kasih na..bkn senang nk kawal emosi, sentiasa dekatkan diri kepadaNya. tu yg terbaik.

PakcikLie PCL said...

p/s ...pakej Tioman sepanjang tahun *tertakluk kpd perubahan semasa akan dimaklumkan.

Cik Tieka said...

pokok pangkalnya dri kta juga..kwl emosi bkn perkara mudah..jdi benda tu kna practice selalu..pastu nanti bnda tu dah tak jd masalah pd kta :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

tips yang bagus untuk dipraktikkan.. :D

Aya Zuki said...

ini membantu saya.hehe :)

PeRdU cINta said...

nice sharing erin..ni dah ramai yang mula bercuti..aplikasikan tips ni ketika memandu perjalanan yang memrlukan kesabaran lebih.. :)

puteri airyn said...

Wah..jalan raya mesti jem kan waktu ni..so jgn stress yer..hehe

EncikKai Abgdude said...

informasi yang bagus...
membaca Al-Quran pon bole juga kalo kita nk mengawal emosi...
di samping boleh berzikir..

http://abgdude.com

pha is said...

kalau pha sis, tdo je.. heheh

sha (chirp chirp) said...

dan tidooo! kihkih. mengaji pon berkesan :D

Ida Syuhada said...

Ida selalunya akan mengadu pada Allah (solat) pastu ida akan menangis sepuas2nya untuk melegakan emosi ni. Lepas menangis kepala akan sakit, pastu tidur. Lepas bangun ia akan lega.

mirza syazwina said...

kadang2 nak kawal emosi ni susah sikit,huhuu..thanks share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers