My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Saturday, 19 April 2014

Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Pekerjaan?


Assalammualaikum..


Zaman sekarang nak dapat pekerjaan dengan setaraf kelayakan sijil yang kita ada memang susah.. Persaingan bukan main sengit lagi..

Tidak hairanlah kenapa ada lepasan ijazah masih menganggur atau sekadar kerja biasa-biasa saja..

Dari pandangan Erin, hal ini mungkin berlaku disebabkan oleh beberapa faktor

Pointer rendah tak capai 3.0 ke atas
Ada sesetengah syarikat atau agensi yang lebih memandang kepada CGPA di atas sijil sebelum mengetahui kemampuan you all untuk bekerja.

Cara berpakaian dan penampilan
CGPA dah okay.. Penampilan pula out.. Tak guna juga.. Interviewer tu tengok you all selekeh, dia pun tak yakin yang you all mampu buat kerja. Pakai tie pun senget.. Pakai tudung pun tak terururs.. Penampilan korporat tu penting yer dear...

 Cara percakapan
Sebolehnya, masa temuduga tu cuba elak dari bercakap macam orang yang berlagak.. Merendah diri sikit tak apa.. Janji you all tu dapat kerja.. Kalau penemuduga tu bercakap dalam bahasa inggeris.. You all pun balas la dalam bahasa inggeris juga.. Kalau penemuduga tu guna bahasa melayu, jangan you all cakap bahasa inggeris.. Sebab tu orang cakap masuk kandang kambing mengebek.. Masuk kandang lembu mengeboh.. Hehe

Terlalu memilih kerja
Apa jawatan pun you all terima lah dulu. Kadang kala pihak majikan nak tengok komitmen kita. Kalau bagi kerja orang bawahan pun kita tak mampu nak buat. Macam mana majikan nak naikan taraf kita sebagai pegawai. Kesimpulannya buat je apa yang majikan suruh tanpa banyak membantah. Orang yang suka bantah, memang tak lambatlah kena buang kerja..Ada pepatah yang mengatakan BOSS ALWAYS RIGHT...Tak suka macam mana pun mesti ada kesabaran...

10 comments:

Norhasniza Khalid said...

sebenarnya mudah je kot, cuma kita ni je suka memilih.. kan kan.. hihi

puteri airyn said...

Betul tu mama... :)

Aku Penghibur said...

kita dah buat semaksimum mungkin... dan semua itu rezeki ALLAH dan jangan memilih kerja

kopi pasta said...

mentaliti sesetengah orang. berijazah, tak mahu bermula bawah. nak kaut kerja2 yg bergaji besar. demand terlebih.

Lieya Von Jay said...

syukur alhamdulillah sebab ada pekerjaan walaopon swasta .. nak msuk kerajaan memang dh give up dah ,

puteri airyn said...

Memang susah nak dapat kerja dengan kerajaan..Walaupun ada degree.. :(

Pha Is said...

saya ni x tau lagi nasib macam mana lepas grad... sepatutnya konfom kena masuk under spa..

puteri airyn said...

Xpa Pha Is..yg penting kita tak memilih kerja..yg penting after grad dah kena cari rezeki yg halal..

mirza syazwina said...

miza ni pun sebenarnya susah hati dah ni..sbb nnti zaman miza lepas hbih beljar nnti acane nk cri kerja tu..hmhmmm!

Anonymous said...

bukan demand.. contoh sy, ada ijazah keje akaun, gaji rm1400..so demand ke kalau tolak? ptptn diploma nk byr, ptptn ijazah nk byr..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers