My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Wednesday, 8 May 2013

Kita Kena Tahu Sejarah Malaysia

Walaupun aku ni kategori yang tidak cemerlang sejarah..
tak dapat A dalam subjek sejarah masa sekolah dulu..
Tapi aku amat teruja dengan sejarah negara Malaysia..
Dengan sejarah ni lah mendidik kita cintakan tanahair..
U all semua jangan ingat time nak exam je pulun baca sejarah..
Lepas tu dah habis SPM or STPM..
U all buat endah tak endah je dengan sejarah dan perlembagaan negara kita..
Tanpa sejarah masa lalu..
Kita tak mungkin kecapi apa yang ada pada masa kini..
So, jom lah semak skit tentang sejarah ni.. review k..
Kesultanan Melaka (1402–1511)

Kesultanan Melayu Melaka (كسلطانن ملايو ملاك) diasaskan oleh seorang putera dari Palembang iaitu Parameswara di antara tahun 1400 hingga tahun 1403. Pada awalnya Melaka bukanlah sebuah kerajaan Islam. Hal ini berubah pada tahun 1409[1] apabila Parameswara berkahwin dengan puteri dari Pasai. Agama Islam dijadikan sebagai agama rasmi Kesultanan Melayu Melaka oleh Sultan Muzaffar Syah. Pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka berterusan selama lebih satu abad sehinggalah Melaka tewas di tangan penjajah Portugis pimpinan Alfonso de Albuquerque pada 1511. Sultan Mahmud Shah merupakan sultan terakhir Kesultanan Melayu Melaka. Pada 1528, seorang putera baginda Sultan Alauddin Riayat Shah II menubuhkan Kesultanan Johor bagi mewarisi Kesultanan Melaka.
Ni aku copy dari blog ni  sejarahmalaysiaku.blogspot.com
u all still ingat ke??
Jangan buat muka BLUR k..
Nak tulis kat sini pun macam banyak sangat.. so, u all p baca sendiri lah kt link ni yer..
U all baca lah.. sekurang-kurangnya kita ni tak buta sejarah negara sendiri..
Kata cintakan Malaysia.. sejarah pun tak tahu..
Hmmm.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers