My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 9 May 2013

Tutorial Samosa

Ni lah al kisah Samosa..
Tahu ke apa itu SAMOSA?? Ingat Kota A Famosa ke??
Tu Kota Belanda di Melaka..So, tak da kaitan pun..Hehehe..
Samosa adalah sejenis kuih..
Apa daaa.. yang tu pun nak cerita..Biar lah asalkan aku tak...
Cedih....Laaa.... 
Kat rumah aku paling suka buat kuih ni..Bentuk segi tiga.. Ala laa comey nyer..
  Taraaa.. ni lah inti samosa tu..
Hmm..ada daging cincang, ubi kentang, cili benggala, saleri,bawang besar dan juga carrot
Tidak dilupai kulit popia..(Beli kat TESCO jer)
Firstly letak je inti yang telah siap digoreng ke atas kulit popia tu..
Then..
U all lipat macam ni utk dapatkan bentuk segi tiga ni..
Dari mana aku belajar?? Hehehe.. hentam je tu..kira teknik membalut samosa tu aku le perintisnya
Lipat selapis macam ni..nak buat satu samosa memerlukan 2 helai kulit popia..
Pastu balut sekali lagi..ikuti cara balutan pertama tadi..Hmm..senang je kan kan..
Haa... dah siap pun samosa ku..hehe..comey lotey..tapi tak goreng lagi tu..
Aku cadang nak buat frozen je.. bila time perlu kami akan goreng lah..
Ha..tu dia aih.. penuh kot kat bahagian beku peti ais mama.. hehe..
Samosa ni nak bawak balik kampung halaman ku di Kuala Ketil
untuk majlis tahlil nenek ku yang telah kembali ke Rahmatulallah
pada 3 Mei 2013 (Jumaat 12.45 tgh hari)
Sedih tau..Tapi apa kan daya.. Allah lebih menyayangi insan terpilih itu..
Aku doakan semoga nenek ku di tempatkan bersama orang-orang yang beriman..
Aamin.....

4 comments:

hanatyrah said...

kak erin, nanti nak pergi matrik bawak samosa tu skit, nmpak mcm sedap je

Puteri Airyn said...

Tirah.. Kak erin bertolak 25hb sabtu ke KL..26hb baru ke Kuala Pilah..huhu.. nnt basi plak samosa tu..Tirah bertolak brapa hari bulan??

Norcahaya Ali said...

sy suka mkn samosa ni, lg2 inti kentang n daging lepastu ranggup. mmg sedap. hehehehe. aritu try buat. tak jd langsung :P tak thu nak buat inti dia camna. hehehe

puteri airyn said...

cahaya.. senang je nak lipat samosa ni.. try lipat macam nak buat kapal kertas.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers