My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Monday, 9 December 2013

How To Make Nasi Goreng Erin Style?

Assalammualaikum..

Jarang-jarang update entri, sekali keluar entri bab resepi kan... Eeerr.. Ini jelah idea yang ada.. snap gambar time memasak dan terbitkan entri.. Dasyat ni macam dah tak ada idea lagi kan.. sebenarnya banyak je idea before on komputer.. Bila dah online blog.. Idea hilang entah kemana.. Tambah-tambah bila buka Facebook.. lagilah diri ini melalut kan.. What ever.. Nak juga terbitkan entri kat sini.. Rindu sangat nak menaip entri..

Okay lah stop cakap pasal rindu rinduan ni kan.. Now, Erin nak cerita tentang macam mana nak buat nasi goreng yang simple tapi sedap.. Iye lah lain orang lain cara penyediaan nasi goreng ni kan.. Ni penyediaan nasi goreng cara Erin..
 Firstly sediakan bahan-bahan seperti dua biji telur yang dipukul, hirisan kubis dan hirisan dadu lobak merah, hirisan bawang besar, hirisan cili hijau dan sehiris limau nipis.. Serta nasi yang telah dimasak.. sedikit minyak, kicap masin atau manis, serbuk cili Thai, lada sulah dan sedikit garam serta serbuk perasa..

 Panaskan sedikit minyak ke dalam kuali

 Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan goreng sehingga separuh masak

 Ini lah rupa telur yang digorenmg sepruh masak tu..

 Angkat dan letakkan telur tu ke atas nasi yang bakal digoreng tu

 Masukkan sedikit minyak untuk menumis bawang besar, dan cili hijau

 Masukkan serbuk cili merah, kicap, lada sulah, garam dan serbuk perasa

 Masukkan hirisan dadu lobak merah dan biarkan sehingga naik aroma tumisan tersebut..

 Kemudian masukkan nasi bersama telur dan hirisan kubis ke dalam kuali.. Gaul sebati dan biarkan sehingga garing..

Taraaa....!!! Dah siap pun nasi goreng.. Hidangan ini boleh di makan oleh 4 orang..
Mari mari jemput makan.. Sedap ni.. Hehehe

Sekian menu untuk hari ini.. Selamat mencuba..

15 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

lama aiza tak singgah sini.. wah.. sedapnya nasi goreng tu erin.. tiba-tiba perut berbunyi sebab lapar.. rajin erin memasak..

dilaella Ella said...

nampak menyelerakan nasi goreng erin tu :)

ana likes said...

sedap nye

Ida Syuhada said...

Wahhh sedapnyaaa.... ida pagi tadi pun buat nasi goreng jugak

PakcikLie PCL said...

rasanya pcl kena tukar nasi kpd bihun..sama je kan resipi ni... ringkas dan mudah..

puteri airyn said...

Ya resepi ni mudah je.. lagi pun tak membazir nasi yang dimasak lebih :-) boleh makan 1 family..

PeRdU cINta said...

aduhai tengok telur dadar tu pun dah menyelerakan :)

Aku Penghibur said...

wahh nampak sedap ..nyum nyum boleh jual nie

Yumida Huda said...

sedap la erin, telan air liur je yumida tgk

mirza syazwina said...

boleh post sini sikit..lapar plak tengok.heee ^_^

Pha Is said...

tudia.. siap ada style sendiri..

Lieya Von Jay said...

hai kak erin. amboi jadi tukang masak no. :) sedap tu

Ida Syuhada said...

Kak erin, singgah isi tabung

Affy Afiqah said...

dah lama ika tak buat nasi goreng huuuu...asik breakfast makan nasi lemak je

SecretOfShaila said...

yummmyyy...dapnya...^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers