My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 20 February 2014

Cinnamon Dan Jerawat

Assalammualaikum..


Today I would like to tell you about benefit of Cinamon.. Cewah.. cakap Enggeris pulak.. Okay,okay.. cakap melayu lah.. 

Cinamon tu kulit kayu manis lah.. Alah yang kita selalu guna di dalam masakan tu.. Kiranya selepas you all baca entri Erin ni.. Mesti lepas ni akan kelihatan beberapa ketul Cinamon ni di atas meja solek you all pulak kan kan.. (Aaa... Bebel panjang jer..Hehehe)


Untuk mengetahuan you all serbuk kulit kayu manis ni kalau dicampur dengan bedak sejuk.. Tempek je ke wajah sebelum tidur, ia dapat menghilangkan jerawat.. Meh kita baca sikit info tentang kaitan cinamon ni dengan jerawat.. 

You all ni..Asal sebut je jerawat, macam ramai je yang angkat tangan.. hehehe.. Eeerrr, jerawat tu macam musuh ketat kan kan...??

CINNAMON atau lebih dikenali dengan nama kayu manis dalam kalangan masyarakat Melayu, mempunyai pelbagai kelebihan untuk merawat kulit secara semula jadi tanpa kesan sampingan berbahaya bahan kimia. - Harian Metro

Kayu manis adalah bahan kecantikan semula jadi dan bertindak sebagai ejen yang berkesan mengurangkan parut, menghilangkan jerawat dan melegakan kegatalan kulit kepala. - Harian Metro

Sebenarnya Erin dah lama amalkan bedak sejuk yang dicampur dengan serbuk Cinnamon ni.. Setiap malam wajib tempek di wajah.. Mula-mula rasa pedih sikit.. Lepas tu rasa berangin.. Best..Esok pagi bila bangun wajah rasa tegang dan jerawat pun kecut...

Mesti ada yang tanya Erin.. Kulit kayu manis tu nak kena tumbuk guna lesung ke?? Its up to you.. Erin beli yang sedia ada.. You all just cari kat kedai produk Seri Wajah keluaran Rojam.. Sebuk Cinnamon yang sudah dicairkan.. memang best bila diletakkan pada wajah dan tempat-tempat yang allergic seperti terkena gigitan nyamuk atau semut..Sekejap je radang akibat gigitan tu akan hilang..

Okay.. Itu jer info tentang kebaikan cinnamon yang dapat menghilangkan jerawat.. Cuba tau jangan tak cuba.. Thanks for reading.. @_^ (Y)


10 comments:

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

klu letak kulit kyu manis ni kt muka memang pedih..sbb ade parut chicken pox..

puteri airyn said...

Tapi.. kalau letak selalu , parut tu pun boleh hilang.. bagus serbuk cinnamon ni :)

Lieya Von Jay said...

dulu2 masa zaman remaja suka benar guna ni utk jerawat hehe . bila tua2 mcm lani penyegan dh nak amal apa pon :)

Farah Waheda Wahid said...

banyak kelebihan juga yer cinnamon ni... he he he... come here and follow no 273...salam perkenalan dear...

Aku Penghibur said...

kat domino ada cinemon nie ..wahh baru tahu khasiatnya

Yumida Huda said...

dlm masakan sedap. ada gak dlm produk kecantikkan kayu manis ni. byk manfaatnya

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

baru aiza tahu kena campur dengan bedak sejuk.. sebelum ni aiza terus sapu ke muka, sampai merengsa kulit aiza.. hehe.. nasib baik baca entri erin..

Ida Scripters said...

Mungkin betul gak kot... sebab dulu masa ida kecil...ida jatuh luka dan berparut... so arwah opah ida tumbuk kulit kayu manis tu jadikan serbuk pastu sapu kat parut ida... buat stiap hari lepas mandi... betulll parut tu hilang

Tetamu Istimewa said...

Pernah guna, memang pedih. Kena tahan sikit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers