My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 23 December 2010

Katak Oh Katak..



Kalau sebut katak sahaja, pasti ada yang buat aksi seperti geli geleman. Aisye..geli sangat ke dengan haiwan yang menggelarkan dirinya katak ini. Lucu bila ada kawan-kawan i yang terlompat sana sini bila terjumpa atau terserempak dengan katak. Selalunya di dalam bilik air lah. Anda tidak rasa ke seperti haiwan ini sangat unik. Jika i kata haiwan ni unik dan sangat comel, mungkin ada yang akan kata i ni demam kot. Hahaha..sebenarnya dari dulu lagi i suka haiwan ni..Entahlah i pun tak tahu kenapa dan mengapa i teruja dengan haiwan ni. Hijau, berkerutu, kulit berlendir sejuk..suaranya pula tidak semerdu burung kenari. Yang kedengaran adalah bunyi seperti ini 'Ong,ong,ong..' ..Bagi i bunyi katak di hutan adalah suatu kedamaian. I selalu dengar suara katak di tepi air terjun.

Hurm...Katak ini merupakan spesis amphibia yang boleh hidup dua alam..alah macam penyu dan kura-kura..dan mempunyai ciri-ciri seperti mempunyai badan yang pendek, berwarna hijau atau kecoklatan..hehe..selain itu, ia mempunyai kaki dan tangan yang agak melekit, matanya pula terbonjol ke depan..Katak memang suka melompat (lompat si katak lompat, lompatlah tinggi-tinggi).. (@_@) Katak juga mempunyai ciri-ciri anatomi yang lain seperti boleh meleperkan badannya.. sebab tu katak boleh masuk di celah-celah pintu, walaupun pintu itu tertutup..Hurm..unikan katak ni??

Tomato Frog

Ini Namanya Katak Tomato
(Sukanya katak ni..!!!)

Sebanyak 5,000 species katak telah ditemui dan ada dikalangan mereka tergolong dalam kumpulan vetebrata. Species di rajah merupakan katak tomato..Cute kan, tapi warna kulitnya coklat kemerahan..Jom semak info tentang katak ni..!! Jika warna katak adalah terang ia seolah-olah memberi mekanisma amaran...ye lah ia pun nak melindungi diri jugak kan..Dan apabila diganggu badan katak juga akan mengembung..Hanya terdapat dua (2) species katak tomato di Magadasca iaitu D.guneti dan D.insularis..ni kemungkinan sempena nama saintis yang menjumpainya..Katak ini boleh hidup antara 5 hingga 10 tahun..Uish..lamakan..Kadar suhu yang sesuai bagi katak pula, ialah 18 - 32 c..Makanan kegemaran katak ialah lalat, serangga, cacing dan anak ikan.. Habitatnya pula ialah di tepi paya, kawasan air terjun, tepi sungai dan kawan hutan yang lembab..Kalau kat bandar, katak suka masuk dalam bilik air..hehe..gatal kan katak ni..Mungkin tu katak jantan kot, nak mengendap orang tengah mandi..hati-hati yer..heheh..

oklah..itulah sedikit sebanyak tentang katak kesukaan i..hurm... (^_^)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers