My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Thursday, 1 August 2013

LoGhaT KeDaH

Assalammualaikum..

Jom belajar loghat kedah nak tak..?? Negeriku Jelapang Padi..

Awat / Pasaipa - Kenapa
Ayatnya : Awat muka dia macam tu

Jeqemen - comot
Ayatnya : Tipah..Hang tengok sat awat muka adik hang ni berjeqemen tequk sangat..
Kalut - Tergopoh gapah / Kelam kabur
Ayatnya : Awat hang kalut sangat ni..

Menyorok -  Sarapan pagi / Breakfast
Ayatnya : Sat gi kita menyorok naaa....

Punggai - Pukul dengan benda keras
Ayatnya : Hang dok elok-elok skit..Sat gi aku punggai dengan kayu ni baru tau..

Ligan - Kejar
Ayatnya : Tu dia..Depa dok ligan penyamun tu zup zap zup zap..

Cengey - Garang
Ayatnya : Hang tok sah dok kacau awek tu.. Dah la cengey nak mampuih..

Tok Sah - Tak payah
Ayatnya : Hang tok sah dok kawan dengan dia

Tang - di
Ayatnya : Ceq..Bulih dak mak cik nak tanya qumah hang tang mana?

Cemuih - Bosan
Ayatnya : Cemuih dah asyik dok pakai baju sama ja setiap kali qaya..

Hangpa - Kamu 
Ayatnya : Hangpa pi dah ka beli baju qaya?

Kami - Saya
Ayatnya : Kami tau laa Hangpa tak mau kawan dengan kami..

Tampan - Tahan
Ayatnya : Hang tolong aku tampan sat paip ayaq ni..

Haa..tudia keluaq semua ayat kedah aih.. Meh kita belajaq sesama noooo..


4 comments:

Aida Ismail said...

Wahh hari ni dapat ilmu baru belajar loghat Kedah ^^ hihi~

Mizz Aiza said...

kawan2 aiza masa kerja dulu ramai juga orang kedah.. macam kampung aiza di hulu perak cakap bahasa kedah campur dengan kelantan, orang dengar mesti gelak..

Mysara Ab Rahman said...

pernah ada kwn sebilik budak kedah dulu..ada la sangkut bbrapa perkataan dr dye

S.K.A said...

he3..suka2 =) sy dh lama xblik beraya di kedah..ada lg kn?? byak..sy thu juga skit2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers