My LuvLy Followers

Status Terkini :

Hai sahabat blogger sekelian.. Erin nak perkenalkan blog kawan Erin.. jom jadi follower kak ni.. http://daripenaseorangummi.blogspot.com


Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Wednesday, 4 September 2013

Petua Dapur : Tips Kupas Bawang

Assalammualaikum..

A : "Eh kenapa kau menangis ni? Gaduh dengan suami ek?"
B : "Hello mak cik..Tak nampak ni aku tengah buat apa?"
A :"Lah..dengan bawang pun nak nangis-nangis?"

Beginilah semasa nak kupas bawang.. sok sek sok sek..Dok sedih.. berair mata ni ha..Tetapi demi masakan, ku gagahi juga untuk mengupas bawang ni.. Tanpa bawang masakan tak sedap baq hang..

Petuanya mudah sahaja :

You all just rendam bawang dalam bekas yang berisi air. Kemudian, kupas kulit bawang dalam bekas tersebut.. Bawang yang direndam tidak akan menyebabkan mata berair...Sebenarnya asid yang ada pada bawang tu yang menyebabkan kita pedih mata.

5 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Gud tips. Nnti nk try la..;)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

petua yang bagus erin.. boleh aiza mencuba nanti.. :D

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Erin, pernah juga akak buat..tapi leceh bila bekas tu kecik..kena angkat gak bawang tu...huhu...tapi sebenarnya tak semua bawang buat kita menangis kan...

Mak akak cakap cucuk dulu dgn pisau...

Tetamu Istimewa said...

Oh ya ke. Lepas ni boleh cuba.

Sam Banjamin said...

alaaa.. tak thrill la... heheh.. baru ade mcm drama2 sikit... kena dera duk dapur... hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers