My LuvLy Followers

Status Terkini :

Banyak entri-entri bermanfaat telah Erin tulis dan simpan di draf blog ni.. Cuma Erin akan terbitkan satu persatu dari masa ke semasa.. Tak boleh terbitkan sekali gus.. Sebab risau you all tak sempat baca jika Erin terbitkan terlalu banyak entri dalam satu masa.. Apa pun thanks sangat kepada you all yang sudi baca dan komen di blog puteriairyn ni.. Tanpa you all, blog ini akan suram dan sepi ibarat Erin berbicara sendirian.. Betul tak you all yang dikasihi sekelian?? ^_^

Tuesday, 10 September 2013

Aargggghh...!! Stress..!!

Assalammualaikum.. 


Ya Allah.. Aku stresnya.. Sememangnya ungkapan ini akan bertabur dari bibir apabila kita berada dalam keadaan tekan yang terlampau.. Termuak dengan memikirkan hal yang memeningkan kepala..Orang bilang, jangan pikirin..Mampukah? Kan ia merupakan suatu persoalan..

Sesungguhnya setiap yang berlaku ada hikmahnya.. Cuma kena fikir positif.. Mampu kah diri ini? Persoalan lagi..!!

(Sebenarnya sekarang ni Erin berada di tahap stres tapi belum terlampau...Memikir kerja yang menimbun tak sudah-sudah.. Orang cakap, kerja mana pernah habis..Yaa!! You are right..!! But what can I do? Stress can make me down..or collape..So, sad..Poor me..)

Okay jom kita semak cara-cara bagaimana tangani keadaan ini..Jika tidak ditangani..Ia akan berbahaya kepada jiwa..Apakah yang harus you all lakukan apabila berada dalam keadaan tertekan dan  marah :

1. Bertenang.. tarik nafas dan lepaskan perlahan-lahan
2. Kenalpasti punca kemarahan
3. Mendapat nasihat orang lain
4. Beredar ke tempat lain bagi mengawal kemarahan
5. Berbincang dengan ahli keluarga atau rakan
6. Membiasaakan diri memaafkan dan menerima bahawa manusia lain juga melakukan kesalahan dan tidak sempurna

Oleh yang demikian kita haruslah juga mengamalkan 10 B

Bertenang
Bernafas dengan dalam
Berfikiran positif dan cakap relakslah
Beribadat
Bersembang dengan seseorang (Meluahkan perasaan)
Berurut
Berehat dan mendengar muzik
Beriadah / Berjalan-jalan lihat alam sekitar
Bersenam
Berhobi

Bagaimana you all hilangkan stress you all tu yer..??



5 comments:

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

sesuailah! kita memang tengah marah sekarang ni.. thanks atas cara2 ni :)

krole said...

sabar ye erin...sedikit nasihat dari krole...kalo kita tengah stress...Istigfar banyak-banyak...ambil wuduk dan berdoa banyak2...kalo waktu tu dah masuk waktu solat dlu..InsyaAllah akan reda stress tu...cba bawa bertenang dan buat satu2 kerja tu...dan kena terima kenyataan...maaf ya...saja mau kongsi tips...bukan nak tnjuk pndai..sekali lagi maaf ya erin

puteri airyn said...

Thanks klole.. Saling berpesan tu kan termasuk dalam sifat orang-orang yang beriman.. Betul tu.. Kita kena banyak ingat pada Allah.. :-)

S.K.A said...

Sbar2 =) istighfar bnyak ye kak..tnangkn diri..agaknya kak kena cri pmbantu kot sorang..bru kerja 2 cpat siap

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

betul tu erin.. semoga erin kembali bertenang.. teringat kata bos lama aiza, kerja tak akan pernah habis sehingga selalu kita dikerjakan oleh kerja..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Hello Kitty Winking Pointer

Google+ Followers